Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vårdpersonal med hiv utgör ingen risk

Publicerad: 19 januari 2015, 13:08

I Sverige finns inga fall där en anställd har smittat en patient.


Smittskyddsläkare efterlyste för ett år sedan att Socialstyrelsen utredde frågan om riskutvärdering av sjukvårdspersonal med blodsmitta. Nu är myndigheten klar och skriver i en promemoria att den inte ser något behov av att utarbeta nationella rekommendationer för vårdpersonal som lever med hiv.

”Det är Socialstyrelsens uppfattning att det finns robusta data som indikerar att vårdpersonal med välinställd behandling inte utgör en reell risk för smittöverföring.”

Socialstyrelsen skriver att det svenska systemet med individuell medicinsk bedömning av personer med hiv har varit framgångsrikt och att Sverige under de senaste 35 åren, 1978–2013, inte har haft ett enda fall där en patient har blivit smittad av någon ur personalen.

Från smittskyddsläkarhåll har man också efterlyst att myndigheten tar ställning till om det behövs några nationella rekommendationer för vårdpersonal med hepatit b eller c.

– Det utreds inte för närvarande. Vi har tagit upp det, men det hamnade inte i planeringen för de resterande sex månaderna, säger Axana Haggar, utredare på Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning, till Dagens Medicin.

Frågor som rör smittskyddslagen kommer att handläggas av Folkhälsomyndigheten från den 1 juli 2015.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev