Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Varmare klimat verkar ge fler infektioner

Publicerad: 22 augusti 2016, 06:53

Enligt ny forskning kan vi räkna med fler infektionsfall i takt med att klimatet blir varmare.

Foto: Thinkstock

När klimatet blir varmare blir vissa giftiga och sjukdomsalstrande bakterier vanligare.


En ny studie visar att bakterier tillhörande släktet Vibrio ökat på senare år. Vibrio, som förekommer i haven, kan ge svår magsjuka och infekterade sår.

Den mest kända arten i släktet är Vibrio cholerae som ger upphov till den fruktade sjukdomen kolera. Men släktet innehåller många andra arter, som kan orsaka många olika typer av infektioner.

I Sverige inträffar i genomsnitt cirka 20 fall av Vibrioinfektioner varje år. Oftast är det i form av öroninfektioner, i några fall genom så kallad badsårsfeber. I allmänhet har människorna smittats när de badat i havsvatten som innehållit bakterierna.

– Det brukar vara flest fall under somrar med värmeböljor då havsvattnet blivit väldigt varmt, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Detta stämmer väl överens med den nya studien. Genom att granska mängder av planktonprover som samlats in och lagrats av forskare i Storbritannien mellan 1958 och 2011 har man kunnat slå fast att Vibrio-bakterierna blivit allt vanligare i Nordatlanten och Nordsjön under perioden.

Ökningen har tämligen exakt följt den uppåtgående kurvan över havsvattentemperaturerna. Sedan 1958 har havsvattnet blivit 1,5 grader varmare i det nordatlantiska området och detta har uppenbart gynnat bakterierna.

Resultatet har blivit allt fler fall av infektioner i Europa och USA sedan år 2000. Mest har det handlat om svåra maginfektioner sedan människor ätit infekterade skaldjur, exempelvis ostron. De senare filtrerar vatten för att komma åt näringsämnen och i den processen kan de ta upp stora mängder bakterier.

Enligt studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, kan vi räkna med allt fler fall av infektioner i framtiden i takt med att klimatet blir allt varmare.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev