Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Varnar för spridning av gula febern

Publicerad: 16 augusti 2016, 06:15

EN individ av arten Aedes aegypti.

Foto: Thinkstock

Ett dödligt utbrott av gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa kan spridas globalt, varnar Rädda Barnen.


Kongo-Kinshasa drabbades av ett utbrott i juni, sedan viruset spridits från Angola där minst 360 personer har omkommit sedan december i fjol i det värsta utbrottet på årtionden.

En bred insats med massvaccinering av mer än tio miljoner människor för att få utbrottet under kontroll ska påbörjas i Kongo-Kinshasa i veckan. Den har försenats på grund av brist på vaccin och sprutor.

"Det finns inget botemedel mot gula febern och det kan sprida sig globalt", säger Rädda Barnens landchef för Kongo-Kinshasa, Heather Kerr, i ett uttalande.

Vaccinet tar ett år att tillverka. Enligt organisationen finns det bara sju miljoner akutvaccin kvar sedan lagren tömts i en serie av utbrott tidigare i år. Världshälsoorganisationen WHO har rekommenderat att använda en femtedel av standarddosen i händelse av global brist, tillräckligt för att skyddas tillfälligt men inte för att ge livslångt skydd.

"Vi måste snarast nå så många barn och familjer som möjligt med det lager som finns kvar, och det är det enda sättet vi kan göra det just nu", säger Kerr.

WHO siktar på att vaccinera 8,5 miljoner personer i huvudstaden Kinshasa och 3,4 miljoner i gränstrakterna innan regnsäsongen startar i oktober, för att minska risken för att den myggburna sjukdomen sprids.

I Angola startar en kampanj den här veckan för att vaccinera tre miljoner människor. Enligt WHO har epidemin tyckts minska i landet utan bekräftade fall i juli eller augusti.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev