Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Varning för nytt fågelvirus

Publicerad: 5 februari 2014, 00:01

I tidskriften Lancet beskriver nu forskare i Kina det första dödsfallet i influensa orsakad av en ny typ av fågelvirus.


Det handlar om en 73-årig kvinna som i november förra året lades in på ett sjukhus i Nanchang City i Kina med feber och svår lunginflammation. Några dagar tidigare hade hon besökt en fågelmarknad.

Trots behandling med antibiotika och antivirala läkemedel slutade flera organ att fungera. Kvinnan avled nio dagar efter att symtomen börjat.

Forskarna konstaterade att hennes luftvägar var fulla av ett fågelvirus, H10N8, som inte tidigare infekterat människa. Viruset var genetiskt olika andra varianter av H10N8 och hade egenskaper som kan göra det extra farligt för däggdjur.

Huruvida det var viruset eller kvinnans underliggande sjukdomar som starkast bidrog till hennes död kan forskarna inte säga.

Den pandemiska potentialen hos det nya viruset ska inte underskattas, enligt Mingbin Liu, en av forskarna bakom rapporten, som uttalar sig i ett pressmeddelande från Lancet.

– Ytterligare ett fall av H10N8 har identifierats den 26 januari 2014. Det är mycket oroande för att det visar att H10N8 har fortsatt att cirkulera och kan orsaka fler infektioner hos människor i framtiden, säger han till tidskriften.

Läs abstract till studien:

HaiYing Chen med flera. Clinical and epidemiological characteristics of a fatal case of avian influenza A H10N8 virus infection: a descriptive study. Lancet, publicerad online den 5 februari 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60111-2

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev