söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Veganmat skyddar hjärtat

Publicerad: 18 mars 2008, 06:11

Patienter med ledgångsreumatism som äter en glutenfri vegankost utvecklar en typ av antikroppar som tros skydda mot åderförkalkning. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.


Patienter med ledgångsreumatism, reumatoid artrit, har en ökad risk för åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom. Men enligt en ny studie, som publiceras i dagens utgåva av tidskriften Arthritis Research and Therapy, kan glutenfri vegankost minska den risken.

I den randomiserade studien ingick 66 patienter med reumatoid artrit. 38 av dessa fick under ett år fick äta kost bestående endast av vegetabiliska livsmedel fria från gluten, medan övriga 28 fick följa vanliga kostråd.

Uppföljningar efter tre och tolv månader visade att gruppen som ätit vegandieten hade mindre sjukdomssymtom jämfört med kontrollgruppen, samt lägre nivåer av det onda oxiderade LDL-kolesterolet. Vegangruppen hade dessutom högre nivåer i blodet av en typ av antikroppar kallade anti-PC. Dessa binder bland annat till oxiderat LDL-kolesterol och tros ha en skyddande effekt mot återförkalkning. Däremot sågs ingen skillnad i nivåerna av triglycerider eller HDL-kolesterol i blodet mellan de båda grupperna.

– Även om studien är relativt liten, så är resultaten intressanta eftersom de tydligt visar att denna typ av kost har positiva effekter vid reumatoid artrit, men även på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom i stort, säger Johan Frostegård, som är professor vid Karolinska institutet i Huddinge och en av dem som ansvarat för studien.

Många reumatiker provar redan i dag att lägga om sina matvanor för att minska sjukdomssymtomen, men Johan Frostegård vill ändå inte gå så långt som att rekommendera reumatiker att helt skifta till vegankost.

– Det är en ganska tuff diet som kan vara svår att hålla. Men om patienterna själva vill prova så det är det positivt med tanke på att vi ser så goda effekter, säger Johan Frostegård.

Forskningen har genomförts inom EU-projektet CVD-immune, inom vilket effekterna av anti-PC studeras. Förhoppningen är på sikt att denna antikropp ska kunna användas för att utveckla ett vaccin mot åderförkalkning.

– I en ny studie som publiceras inom kort visar vi också att dessa antikroppar har en antiinflammatorisk verkan, säger Johan Frostegård.

Arthritis Research and Therapy, publicerad online 19 mars 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev