Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Vem som helst kan smittas”

Publicerad: 30 augusti 2010, 11:47

En ny avhandling visar att relativt ouppmärksammade antibiotikaresistenta hudbakterier sedan flera år är etablerade på svenska sjukhus.


Det handlar om arten Staphylococcus epidermis som är en vanlig orsak till vårdrelaterade infektioner, framför allt efter proteskirurgi.

– Just den här typen har förekommit i Umeå sedan 1999, säger läkaren Micael Widerström, som på fredag lägger fram sin avhandling vid Umeå universitet.

Han anser att till skillnad från MRSA, där patienterna ofta smittas utomlands och som fortfarande är relativt ovanligt, är Staphylococcus epidermis ett ”reellt problem”.

– Vem som helst som kommer in på ett svenskt sjukhus för proteskirurgi kan infekteras. Tidigare trodde man att bakterierna kom från patientens egen hud, mina resultat talar för att den bor i sjukhusmiljön, säger Micael Widerström.

I avhandlingen har bakterieisolat från sjukhus i Umeå, Östersund, Sundsvall, Västerås, Stockholm, Göteborg, Jönköping och Växjö analyserats. Resultatet, som bygger på två olika och väldigt precisa analysmetoder, visar att det rör sig om ”exakt samma genetiska typ”.

Anledningen till spridningen är förmodligen det stora utbytet av patienter, och till viss del även personal. Men på frågan om vad som kan göras åt problemet har Micael Widerström inget givet svar.

– Det är en bra fråga. Antibiotikarutinerna kan alltid förbättras och när det kommer till vårdhygien kan det både vara så att rutinerna är otillräckliga och att det behövs en bättre efterlevnad av de rutiner som redan finns, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev