Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vetenskapsakademien förordar munskydd

Publicerad: 19 november 2020, 12:06

Arkivbild av ppassagerare med munskydd läser som på skärmarna med av- och ankomsttider i Terminal 3 på Kastrups flygplats i oktober 2020.

Foto: Johan Nilsson / TT

Kungliga Vetenskapsakademien rekommenderar allmänheten att ha munskydd när man vistas inomhus och i allmänna lokaler.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

T


– Munskydd minskar antalet partiklar som går ut från den som är smittad, och antalet partiklar som går in i den som riskerar att smittas, säger Staffan Normark, professor i molekulär mikrobiologi och smittskydd, till TT.

Viruset kan vara luftburet, enligt de studier som Kungliga Vetenskapsakademin gått igenom, och munskydden hindrar då de små, små vattendropparna. Men för att skydda mot smitta måste munskyddet täcka både näsa och mun.

Även bättre ventilation är viktig om man vistas länge med andra människor. Detta slås fast i den första rapporten om covid-19 från Vetenskapsakademien.

Normark avfärdar också argumentet att munskydd skulle kunna inviga falsk säkerhet och därmed öka smittspridningen. Han tillbakavisar också invändningar om att folk inte skulle kunna hantera munskydden rätt, och att de därigenom skulle innebära en fara.

– Det är fullständigt nys, betydligt överdrivet.

Inget i studierna tyder på att munskydden skulle vara skadliga eller orsaka smitta, däremot skapar de en ökad medvetenhet om att smittan finns, förklarar han.

Expertgruppen bildades i höstas och ska granska det vetenskapliga kunskapsläget om coronaviruset.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev