Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

VGR återupptar vaccinering

Publicerad: 26 februari 2021, 13:53

Den specifika tillverkningssatsen som användes i Västra Götalandsregionen var inte defekt enligt Astra Zeneca.

Foto: Getty Images

Läkemedelsverket har varit i kontakt med Astra Zeneca som meddelat att den specifika tillverkningssatsen som användes i Västra Götalandsregionen inte var defekt.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinVästra GötalandsregionenLäkemedelsverketAstra ZenecaEMAI korthet

Efter att fem personer i Västra Götalandsregionen uppvisat allergiska reaktioner i samband med att ha vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 pausades vaccineringen med ett specifikt parti av Astra Zenecas vaccin.

Nu meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande att myndigheten har varit i kontakt med företaget som efter en snabbutredning av kvalitetsdata konstaterar att kvalitetsdefekter kan uteslutas för den aktuella batchen vid tillverkningen. 

– Företaget har nu återigen granskat den tillverkningssats som användes i Västra Götaland och konstaterar att den aktuella batchen fyller alla ställda krav och är inom specifikationen, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef för Inspektion av industri och sjukvård vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. 

De fem fallen från Västra Götalandsregionen kommer att rapporteras in som misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. 

– Precis som för Comirnaty och Modernas vaccin mot covid-19 så har överkänslighet och anafylaxi rapporterats in som misstänkta biverkningar, också även efter vaccination med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I Sverige har vi fått in fyra rapporter om misstänkt anafylaxi efter vaccination med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det finns i nuläget 83 rapporter i den europeiska databasen för misstänkta biverkningar om möjlig anafylaktisk reaktion, för personer som vaccinerats med vaccinet. Det här är någonting som följs upp extra noggrant just nu av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, säger Veronica Arthurson är enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Efter Läkemedelsverkets besked meddelade Västra Götaland på fredagen att regionen, i samråd med Smittskydd Västra Götaland, återupptar vaccineringen med Astra Zenecas vaccin.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev