Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

VGR lättar på riktlinjerna för vård av äldre

Publicerad: 24 april 2020, 11:32

Västra Götalandsregionen lättar delvis på restriktionerna för hur personer över 70 år ska tas emot i vården under coronakrisen.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenDet nya coronaviruset

Bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har tidigare slagit larm om ett minskat inflöde av patienter till exempelvis hjärt- och strokevården.

Nu ändrar Västra Götalandsregionen sina riktlinjer för att bättre kunna fånga upp äldre personer med andra allvarliga sjukdomar än covid-19.

– Vi måste se till att vi inte missar andra sjukdomar som kan bli försämrade under covidpandemin, säger Ann Söderström. Därför ändrar vi från i dag en del av restriktionerna för personer från 70 år och äldre.

De tidigare riktlinjerna har närmast fungerat som ett förbud, konstaterar hon. Tanken är att det i stället ska göras en individuell bedömning i varje fall och att fysiska vårdbesök ska vara möjliga.

– Man bör se till att man kan erbjuda besök för 70 år och äldre, men på ett säkert sätt. Man bedömer nödvändigheten i vården. Om det behövs fysiskt besök måste det arrangeras så att man minimerar sociala kontakter med andra än nödvändigt.

Samtidigt fortsätter antalet covid-19-fall att öka i Västra Götalandsregionen, om än långsamt. Fortfarande är tillgången till intensivvårdsplatser dock god, enligt Ann Söderström.

– Vi hade senast nu 176 disponibla iva-platser. 129 är belagda, 85 av dem handlar om covid, säger hon. Så vi måste komma ihåg att vi har många andra patienter som behöver intensivvård också.

Relaterat material

Färre patienter söker vård för akut kranskärlssjukdom

Färre patienter söker vård vid akutmottagningarna

Färre patienter söker vård för akut kranskärlssjukdom

Markant nedgång av rapporterad stroke på Sveriges sjukhus

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev