Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

VGR växlar upp smittspårningsarbetet

Publicerad: 4 september 2020, 09:49

I veckan öppnade Västra Götalandsregionen en tillfällig enhet som ska stötta primärvården när det gäller att smittspåra för covid-19. Initialt är det 14 sjuksköterskor som kan ringa upp alla som testat positivt och kolla om de behöver hjälp med smittspårningen.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetVästra GötalandsregionenCoronakrisenRegion Stockholm

Sedan provtagningar inleddes på vårdcentraler i Västra Götalandsregionen i juni upptäcks i dag 90 procent av alla nya covidfall via just primärvården. Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg berättar att i början av juni hade regionen över 2 000 positiva fall per vecka, men att det nu minskar. Under vecka 35 rapporterades 234 fall, vilket är 41 procent färre jämfört med veckan innan.

– Den som alltid har ett smittspårningsansvar är den behandlande läkaren, det vill säga den läkare som ordinerat provet och får provsvaret är ansvarig för att det sker smittspårning. Nu är det tänkt att den här enheten ska vara en hjälp och avlastning för primärvården med smittspårningsdelen, säger han.

Hur länge kommer enheten att finnas?
– Den behöver finnas så länge som behovet finns, säger Thomas Wahlberg.

På den tillfälliga enheten arbetar inledningsvis 14 sjuksköterskor och barnmorskor som är spridda runt om i regionen. De kommer främst från ungdomsmottagningar. Med telefonen som arbetsredskap ringer enheten upp de personer som testats positivt för covid-19 när primärvården önskar hjälp med smittspårning. Ett liknande upplägg finns i bland annat Region Skåne där ”smittspårare” också har lånats in från ungdomsmottagningar.

Thomas Wahlberg menar att satsningen kommer att öka kvaliteten i arbetet och bryta fler smittkedjor.

– Förhoppningsvis får vi snabbare möjlighet att upptäcka kluster och eventuell smittspridning. Man får ett samtal med de här personerna som har testats positivt. Det kan också vara så att den enskilda individen redan har varit i kontakt med sina närkontakter, och då behöver vi få det bekräftat att det är utfört.

Kan man lita på att den som säger att den har smittspårat på egen hand verkligen har gjort det?
– Det får man göra. Vill man ha hjälp för att man inte kan eller vill göra det själv får man det, säger Thomas Wahlberg.

I juli ändrade Folkhälsomyndigheten reglerna så att det blev möjligt för covidsjuka att på egen hand smittspåra och ringa runt till personer som de kan ha smittat. Enligt en enkätundersökning som SVT Nyheter och Agenda gjort visar att i 20 av 21 regioner sköts smittspårning av både vården och patienter. Region Stockholm vill till exempel att den som beställer ett test via 1177 Vårdguiden och testas positivt för covid-19 själv smittspårar. När det är gjort ska det bekräftas av individen i regionens egna app.

– Det finns inga rättsliga påföljder för den som inte vill samarbeta med regionen i smittspårningsarbetet, men vi utgår ifrån att den som tagit ett test gjort det för att hjälpa till att minska smittspridningen och skydda sina medmänniskor, sade Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm, till Dagens Medicin i somras.

I Västra Götalandsregionen är det frivilligt för invånarna att sköta smittspårningen själv. Den som inte vill eller inte kan får hjälp av vården – utan att behöva uppge skäl.

– Det är så det är tänkt, säger Thomas Wahlberg.

Relaterat material

Covidsjuka ska själva få smittspåra

Stockholmare ska bekräfta smittspårning i app

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev