Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Vi är på väg att förlora kampen”

Publicerad: 3 september 2014, 08:56

Läkare utan gränser behandlar ebolapatienter i Sierra Leone.

Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Myndigheter och hjälporganisationer är eniga om att tiden för att stoppa ebolautbrottet i Västafrika håller på att ta slut.


– Det finns en möjlighet att få stopp på det här, men den möjligheten håller på att försvinna. Vi vet hur man stoppar ebola. Utmaningen är att göra det i den omfattning som krävs för att få stopp på det här utbrottet.

Så sade Tom Frieden, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers of disease control and prevention, CDC, i går kväll, rapporterar det amerikanska nyhetsbolaget CNN.

En uppfattning som till viss del delas av Joanne Liu, ordförande i internationella Läkare utan gränser.

– Sex månader in så är vi på väg att förlora kampen för att begränsa utbrottet. Vårdplatser där man behandlar sjuka i ebola är nu bara platser dit folk skickas för att dö ensamma, där mycket litet utöver palliativ vård ges, säger hon till nyhetsbyrån AP, enligt Aftonbladet

Världshälsoorganisation, WHO, uppskattar att så många som 20 000 personer kan komma att smittas innan utbrottet är under kontroll. ​I nuläget har fler än 3 000 fall av smittade rapporterats och fler än hälften av dem har avlidit.​

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev