Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Vi har aldrig godkänt dessa duschar”

Publicerad: 8 september 2015, 09:08

Foto: Christoffer Lomfors/Orbital Systems

Det råder delade meningar om de nya sjukhusduscharna i Kristianstad fick grönt ljus av vårdhygien eller inte.


Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i KristianstadRegion Skåne

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat invigdes i går två stycken nya duschar vid Centralsjukhuset Kristianstad. De nya duscharna bygger på samma teknik som används vid rymdfärder och spar både vatten och energi genom att återanvända och filtrera duschvattnet.

Att duscharna hamnade i Kristianstad har sitt ursprung i att Sten Velander, miljöstrateg vid Skånevård Kryh, träffade vd:n för duschföretaget i Oslo för två år sedan. Sten Velander berättar för Dagens Medicin att de vårdhygieniska aspekterna har diskuterats och att hygiensjuksköterskorna vid Centralsjukhuset Kristianstad sagt att det var ok efter att ha pratat med representanter för duschtillverkaren.

– Jag skulle aldrig på något sätt ta in någon teknik som inte vårdhygien har godkänt. Det hade ju varit fruktansvärt när vi pratar om patienter och patientsäkerhet, säger Sten Velander till Dagens Medicin.

Helene Lindahl och Ewa Andersson, båda hygiensjuksköterskor på Centralsjukhuset Kristianstad, har en annan uppfattning och skriver följande i ett mejl till Dagens Medicin:

”Vi har aldrig godkänt dessa duschar. Vi bad om fler studier för att få ett bättre underlag. Vi fick inte fler studier och därmed har vi inte kunnat godkänna dem.”

Enligt mejlväxling mellan företaget och hygiensjuksköterskorna handlar frågetecknen bland annat om hur effektiva duscharnas filter är mot Noro/Calicivirus, Clostridium difficile, resistenta bakterier och hepatit.

Företaget skriver på sin hemsida att duscharna har testats av Folkhälsomyndigheten och att resultatet har visat att reningstekniken i många fall gör vattnet renare än vanligt kranvatten. Sten Velander har också uppfattningen att Smittskyddsinstitutet/Folkhälsomyndigheten har varit inkopplad och godkänt tekniken.

Sara Byfors, chef för enheten för parasitologi, livsmedels- och vattenburen smitta vid Folkhälsomyndigheten, bekräftar att företaget har skickat in prover till myndighetens vattenlaboratorium.

– Vi har analyserat dem efter mikroorganismer, vi har inte varit inblandade i ett projekt där vi har utvärderat de här resultaten på något sätt, säger hon till Dagens Medicin.

I övrigt råder så kallad uppdragssekretess kring de analyser som Folkhälsomyndigheten utfört vilket gör att Sara Byfors inte kan kommentera några resultat.

Relaterat material

Patienterna får återanvända sitt eget duschvatten

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev