Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Vi högre upp i hierarkin ska olja maskineriet”

Publicerad: 19 mars 2020, 05:19

Det måste vara vårt uppdrag att se till att de som jobbar i sjukvården kan göra sitt jobb. Att få dit det material som de behöver, säger Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetAkutsjukvård

Länk till video

– Vi högre upp i hierarkin ska inte försöka styra det som de på golvet inte är hjälpta av. De på golvet får begära det de behöver, sa Johan von Schreeb, när han intervjuades av Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy på Vårdarenan på onsdagen, se klipp ovan.

Han pekade under samtalet på de fördelar som finns under den typ av situation som sjukvården nu befinner sig i.

– Det här är ett ypperligt tillfälle att skala bort det som inte behövs. Det här är en chans för sjukvården att slippa en massa byråkrati.

Om vi skulle titta tillbaka på den här veckan och de dramatiska förändringar som genomförts, skulle vi se att det är en historisk vecka för sjukvården, konstaterade han. Förändringarna har gått oerhört fort.

– Det visar på en enorm förmåga när det verkligen gäller.

Han berättade om en princip som tillämpas inom katastrofmedicinen: ”no regrets”.

– I en katastrof får man inte tveka, man måste våga genomföra saker och ting. Det kan förstås bli ett problem för den svenska sjukvården, där man är van vid samverkan och samråd och att saker och ting ska diskuteras hit och dit.

Sjukvården har dock visat sig vara handlingskraftig. Nu pågår ett intensivt arbete för att utöka antalet vårdplatser och intensivvårdsplatser. Johan von Schreeb nämnde även att konferensanläggningar finns med i planerna som möjliga lokaler för ytterligare vårdplatser.

– Det har gått extremt fort. Som vi vet har ju svensk sjukvård varit väldigt slimmad till vardags. Det har redan innan varit på gränsen till för få iva-platser. Det är så vi har valt att organisera sjukvården, man har inte tänkt så mycket på katastrofmedicin. Det blir lite problem förstås när en kris kommer så här snabbt, men jag är övertygad om att sjukvården kan ställa om.

Kriser får människor att komma samman, vilket är nödvändigt, konstaterade han.

– Vi kommer hamna i väldigt svåra situationer och då måste vi hantera dem tillsammans.

För de personer i organisationen ”ovanför” sjukhusgolven handlar mycket nu om att underlätta för de i sjukvården.

– Vi måste ta bort allting som vi kan som annars läggs på sjukvårdens axlar. Kanske till exempel läkare inte ska behöva skriva journaler själva.

I samtalet med Christina Kennedy kom Johan von Schreeb också in på bemanning. Pensionerad sjukvårdspersonal och läkarstudenter kan gå in och ta hand om den vanliga vården, som inte får glömmas bort, påpekade han. På det sättet utsätts inte äldre läkare och sjuksköterskor för smittorisk, men deras erfarenhet och resurser kan ändå utnyttjas. Sjuksköterskor som lämnat sjukvården bör också kunna komma tillbaka.

– Vi har inte haft en sjuksköterskebrist, utan en sjuksköterskeflykt, sa Johan von Schreeb. De som lämnat kan mobiliseras, men de måste få den utbildning som krävs för att de ska känna sig trygga.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev