torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Vi höjer risken för spridning i Sverige till mycket hög”

Publicerad: 10 mars 2020, 13:17

Foto: GettyImages

Folkhälsomyndigheten höjer nu risknivån för samhällsspridning av det nya coronaviruset till mycket hög. Samtidigt uppmanas alla med luftvägssymtom att stanna hemma.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion StockholmVästra Götalandsregionen

Vid dagens pressträff på Folkhälsomyndigheten var det uppenbart att situationen när det gäller corona i Sverige ser allvarligare ut än för några dagar sedan.

– Vi har tecken på samhällssmitta, framför allt i regionerna Stockholm och Västra Götaland. Vi tror inte att det bara är Italienresenärer som har fört det här med sig, utan det som går under radarn är det som kommer från alla möjliga områden som inte är identifierade som smittområden, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Därför vill myndigheten nu minska risken för vidare smittspridning, i synnerhet till äldre och andra som kan vara särskilt känsliga för smitta. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även milda symtom, ska avstå från sociala kontakter som riskerar att sprida smitta, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

– Det är ett sätt att minska epidemins omfattning och det gäller hela landet, trots att vi inte vet hur det ser ut utanför storstadsområdena, sa Johan Carlson.

Han anser att det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg och vård inte arbetar om de har symtom. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på äldreboenden och i sjukvården, och definitivt inte gå dit om de har luftvägssymtom.

Dessutom verkar begränsningar när det gäller evenemang vara på gång. Folkhälsomyndigheten för en dialog med regeringen kring detta, men Johan Carlson säger att det kan handla om olika bedömningar från fall till fall, exempelvis beroende på om det är inomhus eller utomhus.

I Region Stockholm vårdas nu två patienter inom intensivvården och Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, berättar att strategin när det gäller smittskydd och provtagning i regionen ändras.

– Vi kommer att ändra strategin i Stockholm. Vi kommer att inrikta oss på att fånga upp tidigt i vården, så att man inte utsätter andra för smitta. Smittspårningen kommer att ändra karaktär. Utifrån de indikationer vi får från medarbetare, så förekommer det sannolikt fall av inhemsk spridning, sa han vid pressträffen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gått ut med en hemställan till andra myndigheter, som är tvingade att svara på ett antal frågor. Det handlar bland annat om att analysera potentiella konsekvenser av olika påfrestningar på grund av coronaviruset.

Socialstyrelsen kommer att vidta åtgärder för att regionerna ska slippa att på egen hand säkerställa att de har skyddsutrustning och myndigheten köper också in utrustning som ska kunna användas av sjukvården.

Folkhälsomyndigheten förtydligar att riskbedömningen är en nulägesbedömning och inte en prognos för framtiden. Den allra närmaste tiden får utvisa om det förekommer en samhällsspridning eller inte. Myndigheten konstaterar också att det i nuläget ser olika ut i olika delar av landet.

Efter tisdagens besked om riskbedömningen från Folkhälsomyndigheten går regeringen in i en ny fas i coronavirusbekämpningen, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens senare på kvällen, rapporterar TT.

Regeringen är redo att förbjuda stora folksamlingar för att minska virussmittan.

– Det kan ske via ordningslagen. Så fort Folkhälsomyndigheten begär det kommer vi att agera, sa Lena Hallengren, enligt TT.

SARA HEYMAN, LISA BLOHM, TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev