lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Vi kan ställa krav på vaccination”

Publicerad: 3 januari 2018, 10:47

Hans Karlsson, direktör för vård och omsorg på SKL, anser att det redan i dag är möjligt att tvinga vårdpersonal att vaccinera sig.

Foto: Thomas Carlgren

Vårdförbundet och Läkarförbudet säger nej till tvångsvaccinering av vårdpersonal. Men arbetsgivarsidan hävdar att möjligheten finns redan i dag.


I samband med mässlingsutbrottet i Göteborg har det uppstått en diskussion om möjligheten att kräva att vårdpersonalen ska vaccinera sig. Socialminister Annika Strandhäll (S) har sagt att hon är beredd att diskutera en reglering om fackförbund och landsting skulle efterlysa det.

Men från fackligt håll finns det inget intresse av en lagstiftning om tvångsvaccinering av vårdpersonal.

– Jag är tveksam till lagstiftning. Det finns många praktiska svårigheter med att genomföra en sådan lagstiftning. Det blir en gränsdragningsfråga, ska bara vårdpersonalen vaccineras eller även städpersonalen och elektrikern som är inne och gör ett jobb någon gång ibland?, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

Inte heller Vårdförbundet vill se att deras medlemmar tvingas till vaccination.

– Det är bra att arbetsgivaren erbjuder möjligheten till vaccination. Men att tvinga är någonting annat. Om du tvingar anställda att vaccinera sig är frågan vad nästa tvingande krav blir, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Men från arbetsgivarsidan anser man sig redan i dag ha rätt att kräva vaccination av vårdpersonal.

– Om en person inte har ett vaccinationsskydd och vill arbeta i en verksamhet där det finns en smittorisk och en risk att personalen kan föra smittan vidare, så kan man neka den personen anställning. Och om en person som inte är vaccinerad redan arbetar i en sådan verksamhet så kan man omplacera den personen, säger Hans Karlsson, direktör för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Han stödjer sig på en paragraf i de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalen med fackförbunden i sjukvården som lyder ”Arbetsgivare kan meddela en arbetstagare förbud att arbeta för att förhindra att smitta sprids”.

Hans Karlsson säger sig vara osäker på i vilken utsträckning arbetsgivarna i sjukvården använder denna paragraf i dag men tror att mässlingsutbrottet kommer ”leda till att det här kommer upp på agendan”. Han nämner akutmottagningar och barnkliniker som verksamheter där vaccination bör krävas men betonar att det bästa är om personalen frivilligt går med på vaccination.

– Att tvångsvaccinera någon är aldrig önskvärt. Det bästa är alltid om det bygger på frivillighet, säger Hans Karlsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev