Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vill ha godkänt för malariavaccin

Publicerad: 8 oktober 2013, 10:50

Skyddseffekten av vaccinkandidaten RTS,S avtar något efter ytterligare sex månaders uppföljning i en stor studie. Men företaget GSK kommer ändå att ansöka om godkännande.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I dag presenteras nya resultat för vaccinet RTS,S, som är det vaccin mot malaria som kommit längst i klinisk prövning.

Slutsatsen är att afrikanska barn i åldersgruppen 5 till 17 månader fick 46 procents skydd mot att bli smittade om de fick vaccinet, jämfört med om de fick placebo. Motsvarande siffra bland barn i åldersgruppen 6 till 12 veckor var 27 procent.

Resulaten gäller efter 18 månaders uppföljning och de är därmed något sämre än de tidigare publicerade siffrorna efter 12 månaders uppföljning, vilka var 50 respektive 30 procent.

Men fynden är ändå tillräckligt bra för att företaget Glaxo Smith Kline, som står bakom vaccinet tillsammans med PATH Malaria Vaccine Initiative, ska lämna in en ansökan om godkännande till den europeiska läkemedelsmyndigheten. Detta planerar företaget att göra nästa år.

Om myndigheten ger ett positivt besked kan världshälsoorganisationen WHO rekommendera användning av vaccinet redan år 2015, enligt Glaxo Smith Kline.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News