Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Virus trivdes bättre i fåglars <BR>tarmar än i mänskliga näsor

Publicerad: 15 maj 2009, 14:51

Fågelinfluensan blev inte den katastrof för mänskligheten som många befarat. Nu tror sig brittiska forskare veta varför – våra näsor är för kyliga.


H5N1, mer känd under namnet fågelinfluensa, drabbade fåglar världen över för några år sedan. Det fruktades att viruset skulle sprida sig till människor och orsaka en pandemi – men katastrofen uteblev.

Forskare vid Imperial College i London har i en studie återskapat förhållandena i en mänsklig näsa och sett att H5N1 förlorar sin verkan och kan inte spridas när temperaturen går ner mot 32 grader, som är fallet i våra näsor. Viruset verkar snarare vara anpassat för att leva i djurtarmar där det är över 40 grader. Forskarna menar därför att en mutation av viruset är ett måste om det ska kunna spridas från djur till människa i större utsträckning, rapporterar nyhetskanalen BBC.

Forskarna såg att även mänskliga virus påverkades av de lite kyligare förhållandena i näsan, men att de, till skillnad från H5N1, fortfarande kan föröka sig och spridas. Båda virusarterna trivs bra och växer vid 37 grader, som bland annat är temperaturen i våra lungor.

Inte heller en syntetiskt framställd mutation av ett mänskligt virus, där proteiner från H5N1 fästes på ytan, överlevde vid 32 grader. Forskarteamet menar att även om en ny art av mänskligt virus utvecklades genom korsning med H5N1, behövs ytterligare mutationer för att många människor ska bli smittade.

Resultaten i studien ger en fingervisning om vilka typer av mutationer som måste ske för att ett virus ska kunna smitta från djur till människa. Detta kan göra att det i framtiden går att förutse vilka virus som skulle kunna orsaka en pandemi, tror forskarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev