söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Virus visar resistens mot influensaläkemedel

Publicerad: 3 augusti 2009, 12:36

För första gången visar virusstammar upp betydelsefull resistens mot influensaläkemedlet Relenza som kan ges mot svininfluensa och som lagras för en pandemi.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tidigare har det vid ett flertal tillfällen rapporterats om virusstammar som varit resistenta mot läkemedlet Tamiflu (oseltamivir) när det använts vid säsongsinfluensa. Däremot har man tidigare inte sett någon betydande resistens mot Relenza (zanamivir) när det använts mot influensa A(H1N1).

Men en ny undersökning av australiensiska forskare tyder nu på att båda preparaten som är tänkta att användas vid en pandemi har drabbats av resistens.

I studien analyserades 391 isolat av säsongsbundet influensa A(H1N1)-virus som var insamlade i Australien och sydöstra Asien. Av dessa isolat uppvisade 2,3 procent kraftigt nedsatt känslighet för Relenza.

Både Tamiflu och Relenza lagras i många länder som pandemiberedskap, bland annat Sverige. Tidigare har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA uppmanat länder att inte enbart lagra Tamiflu utan även Relenza eftersom virusstammar uppvisat resistens mot Tamiflu. Båda preparaten verkar genom att hämma enzymet neuraminidas som viruset använder sig av för att frisätta nya viruspartiklar.

Den resistens som påvisades i den nya studien verkar bero på en hittills okänd mutation i virusets neuraminidas. Mutationen påverkade dock endast Relenza och inte Tamiflu, uppger forskarna.

Studien är publicerad i Journal of Virology av forskare i Melbourne, Australien, som är knutna till Världshälsoorganisationen, WHO.

Läs studiens abstract:

Journal of Virology publicerad online 29 juli 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev