Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Virusets förökningsmaskin blottad

Publicerad: 23 november 2012, 09:10

Två forskarlag visar i tidskriften Science hur influensavirusets genetiska material är förpackat, vilket är en nyckelfaktor för att förstå hur viruset förökar sig.


Det är avgörande för att förstå hur viruset kan förändra sig och anpassa sig till nya värddjur.

Det är två forskarlag, ett amerikanskt och ett spanskt,  som kommit ett stort steg på vägen för att förstå hur denna process ser  ut hos influensavirus A, den farligaste virustypen som exempelvis  orsakade pandemin 2009.

Oberoende av varandra har forskargrupperna lyckats  avbilda virusets så kallade ribonukleoproteinkomplex. Detta inrymmer  virusets genetiska material, som består av rna-strängar, liksom olika  virala proteiner och det enzym som viruset behöver för att kunna göra  kopior av sig självt.

Att avbilda komplexet har setts som en svår utmaning,  eftersom de viruskomponenter som studeras är mycket små och svåra att få  tillräckligt stabila för att kunna undersöka i laboratoriet.

Nu har forskarna använt elektronmikroskop för att få  fram tredimensionella bilder av hur komponenterna i komplexet är  placerade. Förenklat visar bilderna hur rna-strängarna vrider sig i en  dubbelhelix, som tillsammans med flera proteiner bildar en så kallad  hårnålsstrukur.

I den öppna änden av av varje  hårnål  sitter det enzym,  polymeras, som ansvarar för replikationen av viruset. Forskarna  beskriver även hur enzymet interagerar med rna-strängarna och  proteinerna i komplexet.

De två studierna presenteras på webbplatsen för  tidskriften Science. I en kommentar på samma webbplats framhåller  forskare vid universitetet i Houston, USA, att de nya rönen har stor  betydelse för att på detaljnivå förstå hur virus förökar sig.

Läs abstract till studierna:

Arne Moeller med flera. Organization of the Influenza Virus Replication Machinery. Science, publicerad online den 22 november 2012. DOI: 10.1126/science.1227270
 ■ Rocío Arranz med flera. The Structure of Native Influenza Virion Ribonucleoproteins. Science, publicerad online den 22 november 2012. DOI: 10.1126/science.1228172

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev