Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Virusgener som "märks" kan bli del i kamp mot pandemier

Publicerad: 6 juli 2017, 07:07

Foto: Thinkstock

Experter under ledning av forskare vid Stockholms universitet har med en ny metod lyckats märka generna hos virus. Metoden kan skapa nya möjligheter att spåra och bromsa pandemier.


Influensavirus förändras ständigt, och därmed måste också vaccinen göras om varje år. Influensavirus utvecklas antingen genom mutation eller utbyte av gensegment, men exakt hur detta sker har hittills varit svårt att ringa in. Nu har forskare vid Stockholms universitet, Karolinska instiutet och tyska Leibnizinstitutet kommit ett steg närmare svaret, genom att märka virusgener så att de blir synliga.

- Vi använder lite biokemiska trix så att vi kan visa exakt var en virusgen befinner sig i en cell. Det som är genombrottet är att vi gjort det med större upplösning än tidigare, så att vi kan se skillnad på virusgener som är extremt lika varandra, förklarar Mats Nilsson, professor vid institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet.

Den nya metoden gör det möjligt att närstudera hur två virusvarianter utväxlar genetiskt material och skapar en ny variant.

- Den processen har man inte kunnat studera i detalj förut, men det är det vi har kunnat göra nu. Vi kan se exakt under en infektion när utbyte av genetiskt material kan ske. Och om vi bättre förstår hur utbytet går till har vi en bättre möjlighet att följa det och påverka det, säger Mats Nilsson.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports.

Läs mer i abstract:

Dan Dou med flera. Analysis of IAV Replication and Co-infections Dynamics by a versatile RNA Viral Genome Labeling Method. Cell Reports, publicerad online 5 juli 2017. Doi:   http://dx.doi.org/10.1016/j.celrep.2017.06.021

Influensa

Influensa är en infektionssjukdom orsakad av influensavirus.

Vanliga symptom är hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och röda ömmande ögon.

Epidemier av säsongsinfluensa förekommer årligen under den kyliga perioden.

Utöver säsongsinfluensa förekommer också pandemisk influensa. Senast Sverige drabbades av en pandemisk influensa var säsongen 2009-2010 då den så kallade svininfluensan svepte runt världen.

Källa: NE, Vårdguiden

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev