Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Virusjägare ska stoppa kräksjuka på sjukhus

Publicerad: 16 januari 2015, 10:50

Forskare på KTH är i full färd med att utveckla en virusvarnare som slår larm när vinterkräksjukan finns i närheten.


Varje år insjuknar tusentals svenskar i vinterkräksjukan, något som inte bara drabbar den enskilde utan också kostar samhället stora belopp. Inte minst i sjukskrivningar, men också då hela sjukhusavdelningar eller operationer tvingas stänga ner eller ställas in.

Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm leder nu ett europeiskt projekt som syftar till att, med hjälp av avancerad mätteknik, upptäcka om viruset cirkulerar i luften på en sjukhusavdelning eller liknande.

Utmaningen, berättar projektledaren och forskaren Fredrik Carlborg, är att blott 10—100 viruspartiklar räcker för att man ska bli sjuk.

– Apparaten måste alltså kunna upptäcka ytterst små mängder, säger han till TT.

Än så länge finns bara en halvfärdig prototyp, men tanken är i alla fall att luften sugs in i en liten låda där en antikropp binder till viruspartiklarna, vilket startar en kedjereaktion som resulterar i att dna klumpar ihop sig, något som i sin tur resulterar i en signal som går att detektera. Allt sker i en vätska och med hjälp av ett mycket känsligt chip, en så kallad biosensor.

– På så sätt ska man kunna se om exempelvis ett rum på ett sjukhus behöver saneras ytterligare eller inte.

TT: Det låter lite som Ghostbusters?

– Ha, ha. Ja, så till vida att vi letar efter något som vi inte vet finns där. Det finns redan tekniker för att ta reda på om luftburna virus finns i ett rum, men det är ganska dyra och komplicerade tekniker. Tanken med vår apparat är att den ska använda ganska enkla tekniker och att detektionen mer eller mindre ska kunna ske i realtid. Projektet ska vara klart om två år, men dessförinnan bör vi kunna ha den första prototypen klar, säger Fredrik Carlborg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev