söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Virusspridning i Iran oroar svenska myndigheter

Publicerad: 26 februari 2020, 14:02

Foto: Rikard Berglund

Spridningen av coronaviruset i Iran är det som mest bekymrar de som arbetar med att mota viruset i Sverige. Den omfattande smittspridningen i landet och att fall har exporterats till länder i regionen oroar.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

Under en pressträff informerade Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten om utvecklingen och dagsläget i coronavirusutbrottet.

Vid pressträffen medverkade bland andra statsepidemiolog Anders Tegnell. Han sade att ett förändrat läge den gångna helgen ledde till att Folkhälsomyndigheten nu gör bedömningen att risken för nya fall i Sverige som smittats utomlands är hög.

– Vi har en förändrad situation. Främst kanske i Italien. Men det kanske mest oroande är Iran där man har vad som verkar vara en ganska omfattande smittspridning och dessutom har exporterat fall till länder i regionen, sade Anders Tegnell.

Utbrottet som rapporterats från Korea oroar inte lika mycket eftersom det verkar ha ett tydligt ursprung runt en kyrka i landet.

Oron för utvecklingen i Iran, och även i Italien, beror bland annat på att många svenskar reser dit vilket förstås ökar risken för importfall till Sverige.

Tegnell sade också att just smittspridningen i Italien kan vara extra intressant nu i sportlovstider då många besöker de italienska alperna. Men det finns just nu inga indikationer på att smittan nått just skidorterna. Smittspridningen har skett framför allt på slätten i Milano och Lombardiet.

– Det är ganska skönt för då blir det färre vi behöver kontrollera i Sverige, säger Anders Tegnell.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev