måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Vissa barn från fem år bör vaccineras

Publicerad: 21 december 2021, 10:27

Barn från fem år som är extra känsliga för luftvägsinfektioner rekommenderas vaccin mot covid-19. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagen.

Foto: Getty Images

UPPDATERAD I nya rekommendationer går Folkhälsomyndigheten ut med att barn från fem år inom särskilda riskgrupper bör vaccineras mot covid-19.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinFolkhälsomyndighetenBarnsjukdomarLäkemedelMIS-C

PH


Det handlar om barn som är extra känsliga för övre luftvägsinfektioner, vilket TV4 var först med att rapportera om. Barnläkarföreningen har tidigare tagit fram en lista över vilka grupper av barn som är aktuella.

Starten av denna vaccinationsinsats kan ske då aktuella barndoser finns tillgängliga och distribuerade runtom i landet, vilket enligt Folkhälsomyndigheten troligen blir under januari 2022.

Läs också: EMA: Grönt ljus för vaccin till mindre barn

 – Det här handlar om barn som är under behandling eller uppföljning på olika sätt så att de redan har en läkarkontakt, så vaccinationen kommer att ske via den kontakten, säger Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell till Dagens Medicin.

Hur många barn det handlar om är oklart, Folkhälsomyndigheten har bett om att få återkomma i frågan. 

Folkhälsomyndigheten meddelar också att utredning i frågan om allmän vaccination av barn under 12 år pågår. Sammantaget är sjukdomsbördan för covid-19 hos tidigare friska barn alltmer lindrig ju yngre barnen är, generellt betydligt lindrigare än hos vuxna och äldre.

Enligt Karin Tegmark Wisell finns det inget som i nuläget tyder på att omikron-varianten av sars-cov-2 skulle öka risken för mis-C hos barn. 

– Det finns inget som säger utifrån nuvarande återkoppling att mis-C skulle förekomma i någon högre omfattning och i gruppen under 12 år så är det snarare en lite lägre förekomst av mis-C, men vi behöver mer data. 

Det vaccin som har godkänd indikation för barn från fem år är Comirnaty från Pfizer/Biontech.

Fotnot. Artikeln uppdaterades 16.10 den 21 december 2022 med kommentarer från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? 

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev