Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

VRE-smitta på Södra Älvsborgs sjukhus

Publicerad: 10 september 2020, 08:19

Foto: Anders Engström, SÄS

Fyra patienter på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har smittats av en tidigare okänd stam av vankomycinresistenta enterokocker, VRE. En omfattande smittspårning pågår nu, rapporterar Borås tidning.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSödra Älvsborgs sjukhus

Tarmbakterien i fråga upptäcktes hos två patienter ungefär samtidigt, i mitten av augusti. De låg dock inte inne på samma avdelning. Efter det har ytterligare två fall upptäckts.

– Patient tre och fyra har kopplats till vården, de ligger på samma enhet och i nära anslutning till patient ett, säger chefläkaren Sara Degerman Carlsson till Borås Tidning.

Det är enterokockerna hos de två patienter där smittan först upptäcktes, som har jämförts genetiskt och visat sig ha släktskap.

– Det kan ha två orsaker: antingen kan det finnas någon koppling mellan patienterna längre tillbaka, eller så kan bakterierna ha fastnat på ytor och förts vidare på det sättet.

Med stor sannolikhet har alla fyra patienter samma VRE-smitta. Stammen är enligt Sara Degerman Carlsson inte känd av Folkhälsomyndigheten sedan tidigare.

En omfattande smittspårning har påbörjats på Södra Älvsborgs sjukhus. Än så länge har ”ett par hundra patienter” testats. Cirka 120 negativa provsvar har kommit in. Ungefär 60 prover har inte analyserats än.

Ingen av de smittade patienterna är primärt sjuk av VRE, uppger Borås Tidning.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev