Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Webbprogram kan minska smittorisken vid influensa

Publicerad: 7 augusti 2015, 08:59

Forskare vid universitetet i Southampton uppmuntrar till noggrann handhygien via ett webbprogram.

Foto: Thinkstock

Att lära sig tvätta händerna rätt och regelbundet via nätet kan vara ett effektivt sätt att minska spridningen av övre luftvägsinfektioner och influensa, enligt en ny brittisk studie.


Ämnen i artikeln:

Influensa

Genom en webbaserad utbildning i fyra delar om hur virus och bakterier sprids och vikten av noggrann handhygien har antalet fall av influensa och övre luftvägsinfektioner minskat med 14 procent, visar en studie som publiceras i the Lancet i dag.

Den randomiserade studien pågick under 3 år och 16 000 brittiska hushåll har inkluderats. Deltagarna lottades till att antingen delta i den webbaserade utbildningen PRIMIT eller att inte få någon intervention alls. Totalt i deltog 20 066 vuxna individer över hela Storbritannien.

Webbutbildningen pågick under fyra veckor, med ett nytt tema för varje vecka. Bland annat fick deltagarna instruktioner om hur och när handtvätt ska utföras och de hade möjlighet till att pröva sina färdigheter för att sedan få personlig respons.

Studiedeltagarna, som följdes under 16 veckor, fick fylla i en enkät om symtom på övre luftvägsinfektion och influensa hos sig själva och hos medlemmar i samma hushåll.

Efter 16 veckor rapporterade 51 procent (4242 individer) av de som gjort utbildningen minst en övre luftvägsinfektion,ÖLI, jämfört med 59 procent (5135) i kontrollgruppen. Det betyder en 14 procents lägre risk för ÖLI i utbildningsgruppen. När det gällde risken för influensasymtom var den 20 procent lägre i utbildningsgruppen och primärvårdsbehovet var också cirka 10-15 procent lägre hos dem.

Dessutom minskade antalet fall av gastroenteriter, behovet av läkarkonsultationer i öppenvården blev färre och antibiotikaförskrivningen minskade i den gruppen.

– Eftersom majoriteten av de brittiska hushållen i dag har tillgång till internet är detta en billig och enkel metod för att förhindra smittspridning av förkylningsvirus och influensa. Vi hoppas att det kan minska något på den höga belastningen i primärvården under vinterhalvåret, säger huvudförfattaren och professor Paul Little vid universitetet Southampton i ett pressmeddelande.

Läs abstrakt här:

Little, P et al. An internet-delivered handwashing intervention to modify influenza-like illness and respiratory infection transmission (PRIMIT): a primary care randomised trial. The Lancet. Publicerad online 6 augusti 2015 DOI 10.1016/S0140-6736(15)60127-1

SANNA BJÖRKMAN

Ämnen i artikeln:

Influensa

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev