Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO: Bör fortsätta med Astra Zenecas vaccin

Publicerad: 12 mars 2021, 13:50

”Vi bör fortsätta använda vaccinet från Astra Zeneca. Det finns inga indikationer på att man inte ska använda det”, säger WHO:s talesperson Margaret Harris.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns ingen anledning att sluta använda vaccinet från Astra Zeneca, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinEMALäkemedelsverket

Beskedet kommer sedan flera länder tillfälligt stoppat användningen av det i väntan på att eventuella biverkningar utreds.

– Vi bör fortsätta använda vaccinet från Astra Zeneca. Det finns inga indikationer på att man inte ska använda det, säger WHO:s talesperson Margaret Harris.

Thailand och Bulgarien sällade sig under fredagen till de länder som helt eller delvis har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Orsaken är rapporter om blodproppar som drabbat personer som fått vaccinet. Men det är inte fastställt att blodpropparna har orsakats av vaccinet, och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har för närvarande inte konstaterat någon förhöjd risk för blodpropp.

”Måste säkerställa”

Margaret Harris på WHO har samma bild.

– Vi har granskat uppgifterna om dödsfall. Det finns inget dödsfall, till dagens datum, som kan bevisas ha orsakats av vaccinering, säger hon.

Harris lägger till att varje indikation på motsatsen måste undersökas.

– Vi måste alltid säkerställa att vi letar efter varje tecken på hälsorisker när vi ger vaccin, och vi måste granska dem, säger hon.

Möjlig bieffekt

Nu lägger EMA till allergiska reaktioner som en möjlig bieffekt av Astra Zenecas vaccin. Ett antal fall i Storbritannien där patienter upplevt allergiska symptom efter att ha tagit vaccinet anges som orsaken.

I torsdags beslutade Danmark, Norge och Island att sätta all vaccinering med Astra Zenecas vaccin på paus tills eventuella biverkningar har utretts vidare. Länder som Österrike, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg och Italien har beslutat att inte använda vaccin från en särskild leverans.

Svenska Läkemedelsverket har gjort bedömningen att det inte finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

WHO anser inte att det finns anledning att stoppa eller pausa vaccineringar med Astra Zenecas vaccin. Arkivbild

Johan Nilsson/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev