Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO-chef slår tillbaka mot kritiken om influensalarm

Publicerad: 9 juni 2010, 11:35

Läkemedelsindustrin har inte kunnat påverka hur världshälsoorganisationen WHO hanterat svininfluensan. Det hävdar WHO-chefen Margaret Chan.


Förra veckan publicerade British Medical Journal, BMJ, och Bureau of Investigative Journalism en granskning som visar att flera forskare som WHO anlitat i influensafrågor även har utfört uppdrag åt läkemedelsindustrin. BMJ:s chefredaktör Fiona Godlee ansåg att WHO måste skärpa kraven på sina experter för att undvika intressekonflikter.

Nu bemöter WHO-chefen Margaret Chan kritiken i ett skriftligt uttalande.

Enligt Margaret Chan pågår redan ett arbete med att skärpa bestämmelserna för samröre med läkemedelsindustrin. Samtidigt hävdar hon att inga kommersiella intressen påverkade när WHO uppgraderade svininfluensan, A(H1N1), till en fullskalig pandemi i juni förra året. Bedömningen var strikt medicinsk, skriver WHO-chefen.

Hon tillbakavisar också anklagelserna om att WHO har överdrivit riskerna. Enligt Margaret Chan var organisationen redan från början tydlig med att en mycket stor majoritet av de smittade inte skulle bli särskilt sjuka.

Relaterat material

WHO:s experter har jobbat för läkemedelsindustrin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev