söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO: Ebolautbrott ett internationellt nödläge

Publicerad: 18 juli 2019, 06:10

Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalsekreterare vid Världshälsoorganisationen, WHO. Foto: WHO, Thinkstock

Världshälsoorganisationen, WHO, klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge.
”Det är dags för världen att uppmärksamma och fördubbla våra ansträngningar”, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Ämnen i artikeln:

Ebola

Ebola är mycket smittsamt och sprids genom direktkontakt med kroppsvätskor. Det aktuella utbrottet konstaterades i augusti 2018 i Kongo-Kinshasa, och har också lett till tre dödsfall i Uganda förra månaden. Utbrottet har hittills krävt närmare 1 700 liv.

I maj började smittspridningen i Kongo-Kinshasa – det näst dödligaste utbrottet av sjukdomen hittills – att öka i tempo. Från att främst ha förekommit i avlägsna områden har nu också en man diagnosticerats med ebola i miljonstaden Goma, nära gränsen till Rwanda. Det rör sig om en pastor som troligtvis blivit smittad i en stad 30 mil bort och som avled i början av veckan. Enligt WHO färdades mannen på en buss med andra passagerare innan han tog sig till vårdcentral.

Ett utbrott i Goma skulle vara extremt riskfyllt ur ett smittspridningsperspektiv, eftersom staden har en internationell flygplats. Dessutom passerar omkring 15 000 människor dagligen gränsen till Rwanda därifrån.

Nu är det dags för världen att reagera, uppmanar WHO, som utlyst nödläget, vilket i sig är ovanligt och bara görs vid extremt allvarliga utbrott. WHO bedömer risken som stor att ebola sprids till grannländerna, även om risken för en global spridning bedöms som låg,

Samtidigt som organisationen varnar för smittan vädjar man till det internationella samfundet. WHO anser att rese- eller handelsrestriktioner bara skulle förvärra situationen, eftersom landet är i behov av en fungerande ekonomi. Dessutom skulle handelsrestriktioner öka risken för att människor använder sig av oövervakade gränsövergångar, vilket i sig kan öka risken för spridning av sjukdomen.

Ytterligare en oro är att en kongolesisk kvinna tog sig över gränsen till Uganda för att köpa fisk på en marknad vid staden Mpondwe. Efter att ha kräkts vid fyra tillfällen återvände hon till Kongo-Kinshasa varpå hon avled i ebola, uppger WHO.

Sjukvårdsarbetare har inte kunnat fastställa var den kongolesiska kvinnan tillbringat sina nätter, hur hon har rest, vem som transporterat hennes varor eller vem som städat upp kräkningarna.

– Även om vi inte har sett några exempel på lokal spridning varken i Goma eller i Uganda, så visar de här två exemplen på en oroande geografisk spridning av viruset, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

Ebola

■ Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.
■ Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.
■ När utbrottet konstaterades i Kongo-Kinshasa i fjol var det tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i landet.
■ Det värsta utbrottet skedde dock i Västafrika, där fler än 11 300 människor dog 2013–2016.
■ Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser.

BRITTA KRAMSJÖ/TT, GUSTAV SJÖHOLM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev