fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO ratar konvalescentplasma mot covid-19

Publicerad: 9 december 2021, 06:45

Konvalescentplasma ges som droppbehandling.

Foto: Getty Images

I sina nyuppdaterade behandlingsriktlinjer avråder världshälsoorganisationen WHO från behandling av covidpatienter med plasma från patienter som tillfrisknat från sjukdomen.

Ämnen i artikeln:

WHOLäkemedelCovid-19

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Orsaken är att det inte finns belägg för att behandlingen minskar dödligheten eller behov av mekanisk ventilering samt att den är dyr och tidskrävande att administrera.

Tanken bakom att så kallad konvalescentplasma ska fungera är att den innehåller antikroppar mot sars-cov-2 som kan gynna patienter med pågående infektion. Flera studier har gjorts men resultaten har inte varit övertygande, konstaterar WHO

Läs också: Ytterligare bakslag för plasma vid covid-19 

Rekommendationen att avstå från behandling med konvalescentplasma gäller i synnerhet hos patienter med milda former av sjukdomen. Men hos patienter med svårare former av covid-19 är effekten mer osäker och här finns det fortsatt utrymme att göra kliniska prövningar, enligt WHO.

Inte heller det svenska nationella vårdprogrammet för covid-19 rekommenderar användning av konvalescentplasma utanför kliniska studier. Den svenska vårdprogramgruppen ser dock ett visst vetenskapligt stöd för behandlingen om den ges mycket tidigt i förloppet. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev