Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO:s experter har jobbat för läkemedelsindustrin

Publicerad: 4 juni 2010, 11:13

Flera forskare som hjälpte världshälsoorganisationen WHO att planera för svininfluensan har kopplingar till stora läkemedelsbolag, enligt en ny granskning.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

För knappt ett år sedan beslutade WHO att svininfluensan, A(H1N1), skulle klassas som en fullskalig pandemi. Senare har organisationen fått skarp kritik för att ha överdrivit riskerna med viruset.

Nu publicerar British Medical Journal, BMJ, och Bureau of Investigative Journalism en granskning som visar att flera av de medicinska experter som WHO konsulterat i pandemifrågor har fått betalt av läkemedelsföretag. Bland annat har en forskare som varit med och utformat riktlinjer om antivirala läkemedel från 2004 utfört uppdrag åt Roche och Glaxo Smithkline, som tillverkar Tamiflu respektive Relenza.

Enligt granskningen har WHO inte redovisat de möjliga intressekonflikterna offentligt. Organisationen anklagas även för att ha undanhållit information från BMJ och Bureau of Investigative Journalism under arbetet med undersökningen.

BMJ:s chefredaktör Fiona Godlee är mycket kritisk och anser att WHO måste skärpa kraven på experterna för att organisationens anseende ska återupprättas.

Relaterat material

Fortsatt pandemivarning för svininfluensa enligt WHO

WHO utreder sig självt efter kritik om svininfluensan

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News