Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO:s prognos: Tusentals nya fall av ebola varje vecka

Publicerad: 23 september 2014, 11:17

Om inga drastiska åtgärder görs för att hindra smittspridningen i Västafrika kommer antalet nyinsjuknande i ebola varje vecka att räknas i tusental snarare än i hundratal, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


Det är forskare vid världshälsoorganisationen WHO som nu ger en överblick av den pågående epidemin av ebola i Västafrika – ett halvår efter att det officiella larmet om utbrottet kom.

De konstaterar bland annat att rörligheten hos befolkningen i de tre hårdast drabbade länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone bidragit till att smittspridningen blivit exceptionellt stor, liksom att hälso- och sjukvårdssystemen varit sönderslagna efter åratal av konflikter.

– I till exempel Nigeria, där sjukvården fungerar bättre, har antalet fall varit begränsat trots att infektionen kommit till de stora städerna Lagos och Port Harcourt, säger Christl Donnelly, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande från WHO.

Vidare konstaterar forskarna att män och kvinnor insjuknar i ungefär samma utsträckning. Tidigare har det spekulerats i att kvinnor skulle drabbas oftare för att de tar hand om döende närstående eller att det skulle vara män eftersom de tar hand om de döda kropparna.

Dödligheten i sjukdomen verkar vara runt 71 procent i alla tre länderna. Siffran var lägre om bara sjukhusvårdade patienter räknades, vilket enligt forskarna stödjer nyttan av att patienter snabbt måste få hjälp.

Mellan den 30 december 2013 och 14 september 2014 har totalt 4 507 fall av ebola rapporterats till WHO. Forskarna tror alltså att den siffran lär öka kraftigt den närmast tiden om inte snabba förbättringar sker av kontrollåtgärder, som bättre smittspårning, bättre isolering av smittade patienter och bättre engagemang från de drabbade samhällena.

Läs abstract:

WHO Ebola Response Team. Ebola Virus Disease in West Africa — The First 9 Months of the Epidemic and Forward Projections. New England Journal of Medicine, publicerad den 23 september 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1411100

Relaterat material

”Vi är på väg att förlora kampen”

20 000 kan smittas i ebolautbrottet

Test med ebolavaccin startar

WHO tror att många fler har dött i ebola

Ebolaklinik plundrad i Liberia

WHO ger grönt ljus för oprövade läkemedel mot ebola

Läkare avbryter strejk för att bekämpa smittspridning

Svenskar åker till krisdrabbat område

Läkemedel kan ha hjälpt mot ebola

Läkare avled i kampen mot ebola

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev