tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO: Tre virus riskerar att slå hårt i vinter

Publicerad: 5 december 2022, 08:37

Påverkan på sjukvården kan bli stor, varnar WHO, när både rs-viius, influensa och covid florerar samtidigt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Årets influensasäsong i Europa har startat ovanligt tidigt. Samtidigt florerar covid-19 och det finns en oro för hur RS-säsongen ska utvecklas. Påverkan på sjukvården kan bli stor, varnar WHO.

Ämnen i artikeln:

WHOInfluensaRS virusCovid-19FolkhälsomyndighetenToppnyheter

T


– Det är en unik vinter, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Influensa, covid-19 och RS. Tre virus som tillsammans kan ha en hög påverkan på sjukvården och Europas befolkning i vinter, varnar nu WHO i ett uttalande.

Antalet personer som får sjukhusvård på grund av influensan har sedan i oktober ökat stadigt i Europa. I Sverige har än så länge bara enstaka fall rapporterats och årets epidemi har ännu inte kommit igång.

Men influensasäsongen kan bli tuff i år. Förra året var en mild säsong, och innan dess var det en paus i spridningen under pandemin.

– Det finns en risk att det blir en intensiv säsong med många smittade, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Förra året slog RS-viruset, som främst drabbar de allra yngsta barnen, ovanligt hårt och säsongen startade rekordtidigt. Även i år har säsongen startat tidigare än vanligt, och en kraftig våg av viruset har lett till överfulla barnsjukhus runt om i USA. Flera länder i Europa vittnar även de om ett ansträngt läge.

Läs också: Fler på särskilda boenden kan få influensaprofylax

RS-viruset drabbar inte bara bebisar. Också äldre och infektionskänsliga personer riskerar att behöva sjukhusvård om de smittas.

Även covid-19 fortsätter att florera. Eftersom viruset bara har funnits några år finns det fortfarande en osäkerhet kring hur det utvecklas.

– Influensa, covid-19 och RS-virus ökar alla tre. Det kan bli ansträngt i vården om man har en hög smittspridning av flera virus samtidigt. Vi får hålla koll på situationen, säger AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

I början av en vinter med flera olika virus som cirkulerar trycker WHO nu på vikten att riskgrupper vaccineras, både mot covid-19 och influensa. När det gäller RS-virus finns ännu inget vaccin.

Folkhälsomyndigheten beräknar att influensaepidemin kan komma i gång innan jul i Sverige. Samtidigt tar det ungefär två veckor efter vaccination innan man har ett skydd.

– Därför är det ju ypperligt att ta vaccinet nu innan smittspridningen för influensa har tagit fart rejält, så att man har ett bra skydd inför helgerna som kommer, säger AnnaSara Carnahan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev