tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO tror på stor spridning av zika

Publicerad: 25 januari 2016, 13:03

Foto: Thinkstock

WHO tror på en ökad spridning av zikaviruset i närtid och varnar för att nästan alla länder runt Amerika kan drabbas, enligt ett uttalande i dag.

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har människor i Amerika exponerats för viruset i liten utsträckning tidigare och är därför inte immuna, därför väntas viruset också att få fortsatt snabb spridning.

WHO och Pan American Health Organization arbetar nu för att kontrollera myggbestånden och sprida information om zikaviruset. De ska även försöka fastställa komplikationer som har kopplats till viruset, så som mikroencefalit, Guillian-Barre syndrom och andra autoimmuna och neurologiska sjukdomar som kan ha koppling till zika.

Vid ett möte i Genève i dag ska Margaret Chan, generaldirektör för WHO, ha sagt att styrelsen vill ha en uppdatering angående WHO:s respons på utbrott i Amerika i slutet av veckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Och förutom de redan 21 drabbade länderna i Karibien och Amerika tror WHO att zikaviruset kommer att spridas vidare till alla länder i Syd– och Nordamerika, utom Chile och Kanada.

Enligt TT tror Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, däremot på en övergående fas när det gäller zikavirus.

– När väl den större delen av befolkningen fått viruset kommer man att vara immuna, då minska smittspridningen drastiskt, säger han till TT.

Relaterat material

"Fruktat zikavirus övergående"

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev