Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO vaccinerar akut mot gula febern

Publicerad: 23 juni 2016, 14:34

Världshälsoorganisationen WHO sätter igång en akut vaccinationskampanj mot gula febern längs gränsen mellan Angola och Kongo-Kinshasa i juli.


Det värsta utbrottet av gula febern på årtionden har hittills dödat fler än 300 människor i Angola. I måndags deklarerade Kongo-Kinshasa att det pågår en epidemi i huvudstaden Kinshasa och i två andra provinser, efter att man konstaterat 67 sjukdomsfall och tusen misstänkta fall.

I ett uttalande säger WHO att vaccinationskampanjen kommer att rikta in sig på de områden som ligger omkring tio mil från gränsen där mest utbyte och handel mellan länderna sker, för att skapa en "immun buffert" och stoppa fortsatt spridning av sjukdomen.

Det nuvarande utbrottet började i Angolas huvudstad Luanda i slutet av december i fjol. Sedan dess har omkring åtta miljoner människor i och omkring Luanda blivit vaccinerade, men sjukdomen har trots det spridits.

Virussjukdomen sprids med myggor, inte mellan personer. Många drabbade får bara milda symptom, medan andra insjuknar i hög feber, muskelvärk och så småningom blödningar.

Relaterat material

21 döda i gula febern

Dödligt utbrott av gula febern

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News