fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

WHO varnar Europa: Smittostorm på väg

Publicerad: 22 december 2021, 09:15

”Inom några veckor kommer omikron att dominera i fler länder i regionen, och ta redan ansträngda sjukhus allt närmare bristningsgränsen”, säger Hans Kluge på en pressträff i Wien under tisdagen. Arkivbild. Foto: Petros Giannakouris

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar europeiska regeringar att förbereda sig för en betydande ökning av covid-19 på grund av coronavirusets omikronvariant.
– Vi ser en ny storm komma, säger WHO:s Europachef Hans Kluge.

Ämnen i artikeln:

WHOCovid-19

T

TT


Omikron har upptäckts i 38 europeiska länder och är den dominerande virusvarianten i Storbritannien, Danmark och Portugal.

– Inom några veckor kommer omikron att dominera i fler länder i regionen, och ta redan ansträngda sjukhus allt närmare bristningsgränsen, säger Hans Kluge på en pressträff i Wien under tisdagen.

Förra veckan dog 27 000 människor med covid-19 i Europa och 2,6 miljoner smittofall noterades. Enligt Kluge är det 40 procent fler fall än under samma period förra året.

– Omfattningen nya fall covid-19 kan leda till fler sjukhusinläggningar och stora störningar för vården och andra samhällskritiska tjänster, säger han.

Läs också: WHO ratar konvalescentplasma mot covid-19 

Sprids snabbt

89 procent av alla med bekräftad omikronsmitta i Europa har rapporterat in symtom som liknar andra varianter av sars-cov-2-viruset, som hosta, rinnig näsa och feber. Smittspridningen har varit störst i åldersgruppen 20–30 år.

Mycket är fortfarande oklart när det gäller omikronvariantens effekter, men enligt Hans Kluge och flera andra ledande smittskyddsexperter verkar varianten sprida sig i snabbare takt än sina föregångare. I länder där samhällsspridning av omikron finns har antalet fall ofta dubblerats på bara några dagar.

14 döda i Storbritannien

Frankrikes hälsominister Olivier Véran varnar för att landet snart kan se upp till 100 000 nya smittofall dagligen, och att omikron kan vara den dominanta varianten i början av januari. Landet sällar sig från och med under onsdagen till ledet av andra europeiska nationer som tillåter vaccinering av barn mellan 5 och 11 år.

Läs också: Fler sjukhus upp i förstärkningsläge

I Storbritannien säger biträdande hälsoministern Gillian Keegan till Sky News att 129 omikronsmittade vårdas på sjukhus, och att 14 personer smittade med varianten avlidit.

Europeiska ledare bör fortsätta satsa på vaccinering, införa ytterligare åtgärder för att minska smittan och förbereda samhällsviktiga tjänster som sjukvård för nästa våg, rekommenderar WHO-chefen.

Läs också: Folkhälsomyndighetens nya chef ångrar inga gamla pandemibeslut – stor intervju med Karin Tegmark Wisell

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? 

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev