Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Zika klassas som internationellt hot

Publicerad: 2 februari 2016, 06:41

EXPLOSIONSARTAT. Zinkviruset spridning klassas som internationell nödsituation av WHO.

WHO klassar smittspridningen av det fruktade zikaviruset som ett internationellt nödläge. Världshälsoorganisationen begär ett koordinerat internationellt gensvar.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Beskedet kommer från en expertkommitté som sammankallats i Genève efter rapporter om virusets härjningar i Syd- och Mellanamerika.

Att WHO klassar zikaviruset som ett nödläge för internationell folkhälsa betyder att epidemin går in under det som kallas för Internationella hälsoreglementet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det ger WHO ett tydligare mandat att ge råd till olika länder när det gäller hur man kan få ned effekterna av en sådan här sjukdom, säger han till TT.

– Det som är nytt är att WHO nu håller med de drabbade länderna om att det är en situation där det är viktigt att man sätter in alla tillgängliga resurser för att hantera så fort som möjligt. Det ska ses som ett stöd till ländernas folkhälsoarbete.

Zika misstänks starkt för att orsaka fosterskador men kopplingen är ännu inte fastslagen.

Tegnell säger att WHO:s klassning av epidemin inte ändrar de praktiska saker som måste göras och inte heller de verktyg som finns tillgängliga.

– WHO säger ju också att det som gäller är myggbekämpning samt stöd till kvinnor som är gravida i de aktuella områdena och som möjligen har smittats.

Tidigare under dagen slog Brasiliens hälsominister Marcelo Castro larm om att zikaepidemin där är värre än befarat. I mer än 80 procent av fallen har de som smittats inga symptom, sade Castro.

Castro uppgav att brasilianska forskare är övertygade om att zikaviruset är orsak till de 3 700 bekräftade och misstänkta fallen med barn i Brasilien som fötts med en särskild typ av hjärnmissbildning.

Han betonade samtidigt att zikaviruset inte kan smitta från människa till människa, utan endast överföras genom myggor.

Enligt Tegnell behöver inte svensken i gemen oroa sig för zikaviruset för egen del.

–  Det finns ingen anledning att begränsa resandet till områdena men gravida kvinnor bör fundera på om de ska skjuta upp sin resa, säger Anders Tegnell.

I sommar hålls OS i Brasilien och sent på måndagskvällen (svensk tid) kom beskedet att Brasilien uppmanar gravida kvinnor att undvika att resa till landet under OS.

Och flera svenska idrottare planerar tävlingar och träningsläger i landet de närmaste månaderna. Sveriges olympiska kommitté (SOK) hänvisar till bland annat svenska myndigheters råd om resor, men säger samtidigt att man i slutet av veckan kommer med eventuella kompletterande rekommendationer.

Zikavirusets spridning har ännu inte påverkat utrikesdepartementets reserekommendationer.

– Vi uppmanar resenärer att hålla sig informerade och följa Folkhälsomyndighetens råd och gravida att konsultera sin mödravård, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst till TT.

Döpt efter en skog

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till  24 länder i Latinamerika och Karibien. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symtom alls.

Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor.

Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar bland nyfödda barn sedan gravida kvinnor smittats.

Sjukdomen kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel men regelrätt behandling eller vaccin saknas.

Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset och är döpt efter en skog i Uganda.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.

ANDREAS HEDFORS/ROBERT SENNERDAL TT REUTERS

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev