Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Zika tycks smitta via sex en begränsad tid

Publicerad: 17 april 2018, 12:54

Zikavirus, det blåa i bilden, sett i elektronmikroskop. Viruset tycks inte finnas kvar i sperma mer än en månad efter insjuknandet.

Foto: CDC, Cynthia Goldsmith

Risken att män som är infekterade med zikavirus ska föra smittan vidare genom sex avtar kraftigt första månaden efter insjuknandet, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ZikavirusTropiska sjukdomar

– Det är väldigt positiva resultat som jag tror kan innebära slutpunkten för diskussionen om hur smittsamt zika är via sex. Den här studien visar att det är myggor och inte sex som innebär risk för en gravid kvinna, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet.

Zikaviruset spreds under 2015 och 2016 i framför allt Latinamerika och Karibien. Det absolut vanligaste sättet för en människa att få smittan är genom myggor som överför viruset. Zikavirus har också konstaterats i sperma hos infekterade män men hur länge viruset har funnits där har varit oklart.

Rekommendationerna har därför varit att helt undvika sex eller använda kondom under minst ett halvår efter insjuknandet.

Men det verkar alltså inte behövas enligt en ny studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

– Det forskarna gjorde i den här studien var att de odlade virus i cellkultur, vilket inte har gjort i så stora studier tidigare. Man brukar säga att när det går att odla från ett prov då är man fortfarande smittsam, säger Tomas Bergström.

Forskarna samlade spermaprov från 180 amerikanska män som drabbats av zikavirusinfektion och som alla haft symtom. Männen lämnade sammanlagt 1 300 spermaprover upp till ett år efter insjuknandet.

För att ta reda på virusmängden hos männen odlade forskarna dels fram virus från spermaprover och dels använde de PCR-teknik för att hitta vilka som hade genetiska rester, RNA, av viruset.

Enligt resultaten var det bara tre av männen som hade virusnivåer i sperma som gick att odla fram. Alla dessa prover var från den första månaden efter insjuknande. RNA hittades i betydligt fler prover men även dessa nivåer sjönk kraftigt efter den första månaden.

Många av de som smittas med zikavirus blir inte sjuka alls och vissa får influensasymtom. Men om en kvinna smittas under en graviditet kan barnet få allvarliga fosterskador som mikrocefali där hjärnan inte utvecklas normalt.

Läs abstract till studien:
Paul S. Mead med flera. Zika Virus Shedding in Semen of Symptomatic Infected Men. New England Journal of Medicine, publicerad online 12 april 2018. Doi: 0.1056/NEJMoa1711038

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ZikavirusTropiska sjukdomar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev