Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Zikafall i Danmark och Sverige

Publicerad: 27 Januari 2016, 09:38

En svensk resenär har smittats av zikaviruset.

Foto: Thinkstock

Ett fall av zikavirus har konstaterats i Danmark, sedan en man som rest i Latinamerika insjuknat. En svensk resenär har också smittats men varken danska eller svenska myndigheter ser någon risk för spridning.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Den danske mannen vårdas nu på Århus Universitetssjukhus, rapporterar dr.dk. Sundhetsstyrelsen anser inte att det finns någon risk för en zikaepidemi i Danmark, men råder ändå gravida kvinnor att avvakta med resor till drabbade områden.

Viruset är myggburet och tros kunna orsaka allvarliga hjärnskador och missbildningar hos foster. Ett fall med en smittad resenär har också upptäckts i Sverige, men fallet var helt okomplicerat, enligt TV4-nyheterna.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken att smittan ska spridas i Sverige mycket liten och myndigheten har hittills inte utfärdat någon rekommendation för gravida kvinnor att undvika resor till zikadrabbade områden. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor att skydda sig mot smitta genom att använda täckande klädsel, myggstift och sova under myggnät.

Zikaviruset sprider sig nu på den amerikanska kontinenten. Colombia, som är det land som drabbats hårdast av viruset efter Brasilien, går nu ut med en varning.

Av de 13 800 smittade i Colombia är 890 gravida kvinnor. Ytterligare 2 611 personer misstänks vara smittade och myndigheterna fruktar att allt fler kan komma att drabbas.

Landets regering uppmanar alla kommuner som ligger under 2 200 meter över havet att utfärda en varning, "eftersom zikainfektionen just nu är i en expansiv fas" säger Luis Fernando, avdelningschef vid hälsodepartementet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Viruset har spritt sig i flera länder i Latinamerika och Karibien. Gravida kvinnor varnas särskilt då viruset tros ha koppling till fosterskador – barn har fötts med onormalt små huvuden, mikrocefali. Förra året föddes över 3 500 barn med mikrocefali i Brasilien, jämfört med ett hundratal normalt.

Ökningen av mängden medfödda missbildningar i Brasilien har fått USA och andra länders regeringar att avråda gravida kvinnor för att resa till regionen.

Regeringen i El Salvador har uppmanat kvinnor att inte skaffa barn förrän 2018, skriver The New York Times.

Hotet från det myggburna influensaliknande zikaviruset riskerar att slå mot turismen i Karibien och Latinamerika.

Det amerikanska flygbolaget United Airlines erbjuder kunder som bokat biljetter till zikadrabbade områden pengarna tillbaka om de skjuter på resan och norska Cruise Line Holdings erbjuder gravida kvinnor att omboka sina resor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt har fler fall av smittan konstaterats i USA, nu i delstaterna Arkansas och Virginia, efter att invånare rest till smittodrabbade områden.

– Arkansas har den typen av myggor som bär zikaviruset, så myggor här i Arkansas kan smittas av viruset om de biter någon med zika, säger Nate Smith vid hälsodepartementet i delstaten i ett uttalande.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att viruset väntas spridas till alla länder i Syd- och Nordamerika förutom Chile och Kanada. Costa Ricas hälsominister har konstaterat att viruset spridits till landet.

Spridits till 20 länder

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symtom alls.

Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor.

Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar bland nyfödda barn sedan gravida kvinnor smittats.

Sjukdomen kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel men regelrätt behandling eller vaccin saknas. Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset och är döpt efter en skog i Uganda.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.

TT

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev