Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Zikavirus kan spridas via sex

Publicerad: 3 februari 2016, 06:48

USA har rapporterat ett fall av zikavirus som ska ha överförts sexuellt. Oväntat enligt virusforskaren Tomas Bergström.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Smittan registrerades i Texas av den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC).

– Det här är starkt, säger virusforskaren Tomas Bergström.

Hälsovårdsmyndigheten i Dallas i Texas uppger att den smittade ska ha fått sjukdomen via en sexuell kontakt från en person som har besökt Venezuela. Personen som blev smittad i USA har inte rest utomlands.

Tomas Bergström, virusforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, reagerar kraftigt på nyheten.

– Det är verkligen oväntat. Zika tillhör en stor familj av virus. Och det har inte rapporterats om att andra virus av den här typen, som exempelvis denguefeber, sprids sexuellt, säger han till TT.

Bergström tror att det nyupptäckta spridningssättet främst påverkar de länder där den typ av myggor som sprider viruset finns.

– Det jag tror är att i Brasilien och i Mellanamerika kan kombinationen göra att det exploderar.

Det ska enligt hälsovårdsmyndigheten i Dallas inte finnas några indikationer på att smittan i Texas har överförts via myggor.

CDC uppger också att de vet om ytterligare ett fall där en person ska ha smittats i samband med sexuellt umgänge, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den informationen fick CDC förra månaden.

Viruset ska också ha upptäckts i sperman hos en man som blivit smittad, men som inte hade kvar viruset i blodet.

Att det nu på kort tid kommit uppgifter om flera fall där zika-viruset har överförts sexuellt kan bero på att sjukdomsfallen utreds mer noggrant när utbrottet har eskalerat, tror Tomas Bergström.

På tisdagen varnade världshälsoorganisatioen WHO för att zika riskerar att sprida sig till Afrika, Asien och Sydeuropa. I Australien har två fall av smittan upptäckts hittills. De två personerna diagnostiserades efter att ha återvänt från en resa till Karibien.

Symptom

De vanligaste symptomen för den som har drabbats av zika-viruset är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symtom alls.

INGRID DAHLBÄCK/TT  FILIP NORMAN/TT

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev