Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Zikavirus kopplas till svåra förlamningar

Publicerad: 29 februari 2016, 23:30

Infektioner av zikavirus kan orsaka nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

För första gången indikerar forskning att infektioner med zikavirus kan ge förlamningar i armar och ben, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Den pågående zika-epidemin i Sydamerika är den hittills största som drabbat kontinenten, och viruset kan ligga bakom tusentals fosterskador.

Vid ett tidigare utbrott mellan 2013 och 2014 smittades troligtvis fler än 32 000 personer av zikaviruset i Franska Polynesien, och under perioden ökade även fallen av den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom som ger smärta, muskelsvaghet och förlamningar.

Ett forskarlag misstänkte att zikaviruset kan orsaka nervsjukdomen, och nu indikerar resultatet från deras studie att 88 procent av patienterna med Guillain-Barrés syndrom hade symtom på zikavirusinfektion ungefär sex dagar innan de neurologiska åkommorna utvecklades.

Enligt forskarnas beräkningar skulle cirka 24 personer utveckla den neurologiska sjukdomen om 100 000 personer infekterades av zikaviruset.

Trots att ingen patient med Guillain-Barrés syndrom testades positivt för zikaviruset under sin sjukhusvistelse så visade blodprov att samtliga bar på neutraliserande antikroppar mot viruset, medan motsvarande siffra var 56 procent för deltagare i den ena kontrollgruppen. Dessa individer hade inte nervsjukdomen men levde i samma område som de drabbade patienterna.

Eftersom dengueviruset sprids med samma myggsläkte undersökte forskarna om den typen av infektioner kan vara en riskfaktor för Guillain-Barrés syndrom, men de hittade inga bevis för en sådan koppling.

Artikelförfattarna föreslår att zikaviruset ska stå på listan över möjliga infektionsorsaker till Guillain-Barrés syndrom. Men enligt en kommentar i studiens ledarartikel ska resultatet tolkas med viss försiktighet eftersom dagens zikavirus inte behöver vara identiskt med virus från tidigare utbrott.

Studien omfattade 42 patienter med Guillain-Barrés syndrom som levde i Franska Polynesien under 2013 till 2014. Dessa individer jämfördes med två kontrollgrupper. Den ena bestod av 98 deltagare som levde på samma ö och matchade i ålder och kön med patienterna som hade Guillain-Barrés syndrom. Deltagarna i kontrollgruppen var inlagda på sjukhus men hade ingen feber, som kan vara ett symtom på infektion med zikaviruset.

I den andra kontrollgruppen ingick 70 personer med bekräftad zikavirusinfektion men som inte utvecklade Guillain-Barrés syndrom.

Läs mer i abstract:

Van-Mai Cao-Lormeau, Alexander Blake med flera. Guillain-Barre syndrome outbreak associated with Zika virus infection in French Polynesia: a case-control study. Lancet, publicerad online den 29 februari 

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev