Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Zikavirus stoppas av mänskligt protein

Publicerad: 17 juni 2016, 09:15

Ett särskilt protein som finns i de flesta av våra celler ser ut att kunna förhindra infektioner av zikaviruset, enligt en ny studie i tidskriften Cell reports.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Proteinet i fråga heter IFITM3, interferon-induced transmembrane protein 3. Det hittas i cellers membran och enligt de nya resultaten kan höjda nivåer av IFITM3 minska zikavirusets förmåga att infektera cellinjer från människor och möss. I vissa fall verkar proteinet även kunna förhindra viruset från att döda cellerna.

Höga nivåer av IFITM3 ändrar cellmembranets struktur och därmed blir det besvärligare för zikaviruset att ta sig in i cellen, skriver amerikanska forskare bakom studien. De menar att det är enklare för viruset att infektera och replikeras inuti celler som har onormalt låga nivåer av proteinet.

Nu planeras nya studier på genförändrade möss som fötts upp med lägre nivåer av IFITM3. Forskarna vill se om dessa djur är mer sårbara för infektioner av zikaviruset jämfört med vanliga möss. Forskarlaget kommer också att undersöka om det finns mekanismer som leder till en ökad produktion av proteinet.

Tidigare studier av IFITM3 har visat att det kan blockera infektioner av West Nile-virus och denguevirus, som är närbesläktat med zikaviruset. Forskarna bakom den nya studien fann även att ett annat protein i IFITM-familjen kan förhindra en replikering av zikaviruset – men inte lika effektivt som IFITM3.

2007 påträffades zikaviruset i Mikronesien och därefter skedde en spridning till sydöstra Asien. Viruset identifierades i Brasilien 2015, och sedan dess har omfattande infektioner skett i Sydamerika och Centralamerika.

Nyligen kom de första experimentella bevisen för att infektioner med zikaviruset ligger bakom fosterskadan mikroencefalit, som innebär att barn föds med ett onormalt litet huvud. 

Läs mer i abstract:

George Savidis med flera. The IFITMs inhibits zika virus replication. Cell Reports, publicerad i tidskrift den 14 juni 2016. Doi: 10.1016/j.celrep.2016.05.074

Relaterat material

Bevis för fosterskador av zika

Zikavirusets struktur avslöjad

WHO: Zika orsakar mikrocefali

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News