Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Zikavirusets struktur avslöjad

Publicerad: 31 mars 2016, 18:00

Tack vare ett särskilt elektronmikroskop har forskare fått fram zikavirusets struktur.

Foto: Purdue University image/courtesy of Kuhn and Rossmann research

I en ny studie i Science har forskare för första gången kartlagt zikavirusets struktur, och den visar sig vara annorlunda jämfört med närbesläktade virus.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Det pågående zika-epidemin i Sydamerika är den största som hittills drabbat kontinenten, och smittan misstänks öka risken för både hjärnskador och förlamningar i armar och ben. 

Att förstå zikavirusets uppbyggnad kan vara en viktig pusselbit i arbetet med att få fram ett fungerande vaccin. Och nu har alltså amerikanska forskare lyckats kartlägga virusets struktur som till stor del påminner om dengueviruset och West Nile-viruset. Alla tre ingår i samma virusfamilj, flavivirus.

Zikaviruset har däremot en annorlunda region på kapsiden, proteinhöljet som skyddar genomet. En teori är att den förändrade strukturen är central för att viruset enklare ska kunna fästa och infektera sin värd, menar forskarna.

I studien hade man har använt sig av ett särskilt elektronmikroskop som kan urskilja strukturer ner till atomnivå. Forskarna analyserade en virusstam som infekterade en person i Franska Polynesien under en zikaepidemi där mellan 2013 till 2014.

Läs mer i abstract:

Devika Sirohi, Zhenguo Chen med flera. The 3.8 Å resolution cryo-EM structure of Zika virus. Science, publicerad online den 31 mars 2016. Doi: 10.1126/science.aaf5316

Relaterat material

WHO: Zika orsakar mikrocefali

Zikavirus kopplas till svåra förlamningar

Zikavirus kan spridas via sex

Zikavirus klassas som internationellt hot

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev