Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

17 miljoner dör varje år utan operation

Publicerad: 28 April 2015, 08:16

Foto: Thinkstock

En ny rapport visar på de bristande kirurgiska resurserna i världen. Och vad det skulle kosta att åtgärda dem.


– Vi tänker knappt på det i Sverige för allting finns tillgängligt, men rör man sig till låg och medelinkomstländer så är situationen brutal, säger Lars Hagander, forskare vid Lunds universitet och en av rapportens huvudförfattare, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt rapporten dör cirka 17 miljoner människor varje år för att de inte har tillgång till enklare operativa ingrep som blindtarmsinflammation och ljumskbråk. Forskarna har gått igenom läget i mer än 100 länder och kommit fram till att det fram till år 2030 skulle kosta omkring 3 600 miljarder kronor att råda bot på problemet.

Totalt är omkring fem miljarder människor i världen som saknar tillgång till kirurgi och i Afrika söder om Sahara är det exempelvis bara 7 procent av befolkningen som har realistiska chanser att bli opererade.

Lars Hagander uppger för Ekot att länder som inte har kirurgi på plats tappar ungefär 2 procent i BNP-tillväxt. Han betonar också att syftet med rapporten inte är att kirurgin ska få pengar som i dag går till andra medicinska områden utan att beskriva hur viktig kirurgi är för alla andra sjukdomar.

Rapporten är publicerad i The Lancet, läs den här.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev