fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

19 läkare slutar – akut kan stängas

Publicerad: 8 juli 2016, 14:00

Sollefteå sjukhus. Foto: Landstinget Västernorrland

Missnöjet i Sollefteå är stort. På sjukhuset har 19 läkare slutat när sommaren är över. Nu riskerar akuten att inte kommer kunna ta emot kirurgi- och ortopedipatienter i höst.

Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhusÖrnsköldsviks sjukhus

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat står sjukvården i Västernorrland inför stora förändringar. Bland annat ska den akuta ortopedin på Sollefteå sjukhus läggas ned för att flytta till Örnsköldsvik.

Och det har rågat måttet för flera läkare. Två stycken går i pension i förtid, och 17 byter sjukhus. Av de som fortsätter att jobba på annat håll är det bara en som blir kvar inom Landstinget Västernorrland, berättar Ångermanlands läkarförening.

– Det beror dels på att de inte har fått gehör från sina chefer, dels på den här organisationsförändringen som har börjat klubbas igenom, säger Bo-Göran Widman, ordförande i Ångermanlands läkarförening, till Dagens Medicin.

Läkarflytten innebär stora kunskapsförluster också.

– Det är över 100 år av utbildning efter läkarlegitimation som Landstinget Västernorrland bekostat, som lämnar landstinget, säger Bo-Göran Widman.

I sommar går akuten ner i verksamhet; man tar emot medicinska patienter men inte ortopediska eller kirurgiska. Den situationen ser nu ut att bestå.

– Som det ser ut just nu är det jättesvårt. Jag är osäker på att vi kan öppna igen i slutet av augusti, säger Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland.

Läkarföreningen är kritiskt till hur både sommarbemanningen skötts och hur man förbereder hösten.

– Vi tycker det är lite sent att fundera på vikarier och hösten nu. Det går inte att vänta till dagen innan, säger Bo-Göran Widman.

Nina Fållbäck Svensson säger att hon vet att flera läkare slutar, men att hon inte vidimerat att det är just 19 som saknas i höst. Att man är steget efter i bemanningen beror på en utdragen politisk process, menar hon.

– De här politiska besluten har dragit ut på tiden och det har ställt till det för att kunna planera på ett bra sätt, säger Nina Fållbäck Svensson.

Hon tillägger att hon inte vill se enbart stafettläkare i bemanningen.

Även Örnsköldsvik ser ut att gå en tuffare höst till mötes. Som det ser ut i nuläget kommer det från 1 november bara att finnas en fast överläkare i allmänkirurgi. Utan vikarier kommer akutverksamheten inte att kunna vara öppen i vanlig ordning, säger läkarföreningen.

Precis som i Sollefteå har läkare flytt efter missnöje med omorganiseringen, säger Bo-Göran Widman.

– Vi varnade för det här 2015. Och det vi varnade för har nu blivit verklighet.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev