Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Akademiska testar elektrisk stimulering vid Hortons

Publicerad: 31 oktober 2014, 12:36

Patienter med Hortons huvudvärk drabbas av en intensiv smärta som kan vara svårt handikappande. Nu prövar Akademiska en ny metod.


Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att vara med och utvärdera den nya metoden som går ut på att patienten får ett implantat inopererat med elektroder som patienten aktiverar själv vid svår smärta, så kallad SPG-stimulering.

– Den elektriska stimuleringen bryter en ond cirkel av nervsignaler som orsakar huvudvärksattacken. Effekten fås ofta redan efter en månad, säger Hans Ericson, neurokirurg på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Ett implantat skruvas till benet under slemhinnan i munnen ovanför överkäkens visdomständer. Den består av mottagare och antenn som når till en ansamling nervceller, ganglion sphenopalatina, som via signalsubstanser aktiverar smärtreceptorer i hjärnhinnorna. När patienten sedan aktiverar implantatet bryts nervsimuleringen och smärtan kan minska.

Hittills har bara 120 patienter med Hortons huvudvärk opererats i Europa, uppger Akademiska. Danmarks nationella huvudvärkscentrum har varit ledande i en europeisk studie som visar att nästan hälften av de opererade fick ett minskat antal attacker eller mindre intensitet i attackerna.

Hortons huvudvärk drabbar cirka en på 1 000 personer och är vanligare bland män. Värken är intensiv och skärande. Många tvingas söka sjukvård akut för smärtlindring med narkotikaklassade preparat.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev