Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Åklagaren avgör skandalkirurgens öde

Publicerad: 10 oktober 2017, 09:40

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

NY VERSION På torsdag informerar Åklagarmyndigheten om det senaste kring fallet med skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Om han kommer att åtalas eller inte är fortfarande oklart.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

Det var i juni förra året som den tidigare stjärnkirurgen Paolo Macchiarini delgavs misstanke om brott i fyra fall.

Misstankarna gäller brott i samband med operationer varav tre gäller operationer av syntetiska luftstrupar medan den fjärde gäller en helt annan operation som utfördes på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Sedan dess har inte så mycket hänt, mer än att polis och åklagare utrett misstankarna och bland annat förhört Paolo Macchiarini. Nu på torsdag ska dock Åklagarmyndigheten informera medier om det senaste i fallet.

– Innan dess har vi inga kommentarer att ge, säger Robin Simonsson, pressinformatör på Åklagarmyndigheten.

Macchiarinis advokat Björn Hurtig antar att pressträffen kommer att handla om ifall det blir ett åtal – eller om utredningen läggs ner.

Han känner inte till om fler delgetts misstanke.

– Men om det är så att man går vidare till ett åtal tycker jag att det borde vara fler som delgetts, med tanke på vad som kommit fram under förhör, säger Björn Hurtig.

Macchiarini förnekar brott. Under utredningens gång har han förhörts vid tre tillfällen, enligt Hurtig.

– Det har varit tre längre förhör. Det är alltid krävande att bli förhörd men han har hanterat det väl, kommenterar Hurtig.

Det var mellan åren 2011 och 2012 som Paolo Macchiarini, som vid tiden var gästprofessor vid Karolinska institutet, utförde fyra operationer på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Trots att etiska tillstånd saknades och metoden var helt obeprövad, tilläts han operera in konstgjorda luftstrupar på tre patienter som alla nu är döda.

I den efterföljande utredningen, gjord av professor Kjell Asplund, fick sjukhuset mycket skarp kritik. I samband med detta inledde även polis och åklagare en undersökning av fallet, vilket resulterade i att Paolo Macchiarini delgavs misstanke om brott i samband med fyra operationer.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev