Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Aktivt kol lovande mot fistlar

Publicerad: 19 augusti 2014, 09:00

I stället för konventionell kirurgisk behandling av anala fistlar kan det vara bättre att först pröva att lägga aktivt kol i ändtarmen, enligt resultat från en svensk studie.


– Det här är en skonsammare metod som förefaller läka runt 35 procent av patienterna, säger kirurgen Mats Ekelund, som är forskningschef för Skånevård Kryh, en av fyra hälso- och sjukvårdsförvaltningar i Skåne.

Han och hans kollegors utgångspunkt var en teori om att det främst är olika irriterande ämnen från avföringen som orsakar symtom som vätskeläckage och smärta vid perianala fistlar, det vill säga onaturliga gångar mellan analkanalen och huden vid anus.

Tillsammans med ett företag utvecklade de därför en applikator och en speciell icke-dammande formulering av aktivt kol, en substans välkänd för sin förmåga att binda olika gifter.

I den nu aktuella pilotstudien hade 10 av 28 patienter läkt ut efter åtta veckor. Deltagarna behandlade sig själva två gånger dagligen.

– I normala fall är det enstaka patienter som läker spontant, så vi tycker att resultaten är lovande. De måste dock bekräftas i större studier, säger Mats Ekelund och fortsätter:

– Vi hoppas att det här ska bli en metod som man i framtiden prövar innan man använder mer avancerade metoder, som kirurgi eller att sätta igen fistelgången med en kollagenplugg.

I studien ingick patienter med så kallade transsfinkteristiska fistelgångar, där fisteln löpte genom den yttre slutmuskeln. Inga av patienterna hade Crohns sjukdom, en vanlig orsak till perianala fistlar.

Studien presenteras i dag, tisdag 19 augusti, på Kirurgveckan i Karlstad.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev