Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Anders Hamsten avgår som rektor för KI

Publicerad: 12 februari 2016, 23:18

Samtidigt öppnas oredlighetsutredningen mot Paolo Macchiarini på nytt.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetAnders Hamsten

Det meddelar Karolinska insitutet på sin hemsida.

– Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiarini-affären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor. Därför ställer jag min plats till förfogande, säger Anders Hamsten på KI:s hemsida.

Anders Hamsten har varit rektor för KI sedan januari 2013. Styrelsens ordförande Lars Leijonborg tackar honom för den tid som varit i meddelandet på hemsidan.

– Den senaste tiden har varit svår för både KI och honom. Jag har naturligtvis respekt för hans beslut att avgå, säger Lars Leijonborg i meddelandet.

Prorektor Karin Dahlman-Wright kommer nu att fullgöra de uppgifter som faller på rektor fram till dess att en ny rektor är utsedd.

– Jag önskar Karin Dahlman-Wright lycka till som rektor. Jag utgår ifrån att konsistoriet vid sitt sammanträde på onsdag startar en process för att utse en ordinarie rektor, vilket naturligtvis mycket väl kan bli Karin Dahlman-Wright, säger Lars Leijonborg i meddelandet.

Karolinska Institutet kommer också att återöppna oredlighetsärendet kring forskaren Paolo Macchiarini. KI ska ha fått nya uppgifter om tiden efter operationen på Island för den första patienten, vars fall ligger till grund för några av Macchiarinis artiklar, som stärker misstankarna om forskningsfusk.

– Vi har nu analyserat de bilder vi sett i SVT:s dokumentär och de ger en helt annan bild av förloppet efter operationen på patienten än vi hade tidigare, säger Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet i KI:s meddelandet.

KI har dessutom tagit emot en ny anmälan om forskningsfusk i två av Paolo Machiarinis forskningsrapporter om försök på råtta.

Anders Hamsten skriver om beslutet att avgå på DN Debatt:

"Jag kan i dag se att jag själv gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini och att KI borde ha skilts från honom långt tidigare. Sannolikt var det helt fel att ens anställa honom 2010, dryga två år innan jag tillträdde som rektor."

På egen begäran kommer Anders Hamsten heller inte att delta i Nobelförsamlingens arbete med att utse medicinpristagare framöver, enligt DN.

Anders Hamsten

■ Tog läkarexamen vid KI 1978.
■ Disputerade 1986.
■ Genomgick specialistutbildning i hjärtsjukdomar och internmedicin vid Danderyds sjukhus 1982–1986.
■ Blev docent 1990 och professor 1999.
■ Tillträdde som rektor vid Karolinska Institutet den 1 januari 2013.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev