Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ännu en av Macchiarinis operationer fuskanklagas

Publicerad: 12 september 2016, 09:56

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Ytterligare en av Paolo Macchiarinis vetenskapliga presentationer kring transplantationerna av syntetiska luftstrupar anklagas nu för att vara fusk. Nu gäller det den andre patienten som fick en sådan strupe på Karolinska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Fuskanklagelserna mot den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini har främst kretsat kring en mycket uppmärksammad artikel i tidskriften Lancet som redogör för hur en eretriansk geologistudent blev först i världen med att få en stamcellsbesådd plaststrupe i juni 2011.

Därefter utförde Paolo Macchiarini liknande transplantationer på ytterligare sju patienter. Det har inte varit allmänt känt att det funnits några redogörelser för resultaten av dessa operationer i vetenskapliga sammanhang.

Men nu visar det sig åtminstone finnas en fyra år gammal posterpresentation. Den beskriver användningen av plaststrupar av nanofiber och tar upp resultat för den 30-årige man från USA som i november 2011 blev den andre patienten att få en syntetiskt strupe på Karolinska universitetssjukhuset. Identiteten på den aktuella patienten står inte uttryckligen beskriven i postern men av bilder och annan information går det att sluta sig till vem det handlar om.

I postern finns bland annat en bild som författarna påstår visa hur den implanterade plaststrupen såg ut invändigt tre dagar efter operationen. I bildtexten påstås att det vuxit in nya blodkärl och ny vävnad i strupen samtidigt som det inte ska finnas några tecken på inflammatoriskt svar från omkringliggande vävnader.

Paolo Macchiarini och hans två medförfattare drar i postern slutsatsen att man kan skapa fullt funktionella syntetiska organ genom att använda plaststrupar av nanofiber som besåtts med stamceller från patienter.

Men innehållet i postern är inte sanningsenligt utan baserat på förfalskning och manipulation av data, enligt två av de ”visselblåsande” läkare som tidigare anklagat Paolo Macchiarini för fusk.

I en färsk anmälan till Karolinska institutets vikarierande rektor redogör de för flera omständigheter  som de anser bevisar detta faktum. Bland annat lyfter läkarna fram att det i patientjournalen helt saknas information om att det skulle ha börjat växa normal vävnad eller blodkärl i plaststrupen.

I stället ska senare undersökningar av patientens transplanterade luftsstrupe visa att det helt saknas både inväxt av normal luftstrupsvävnad och nya blodkärl.

Visselblåsarnas slutsats är att Paolo Macchiarini var fullt medveten om hur illa resultaten egentligen var när postern presenterades i augusti 2012 i Las Vegas – fem månader efter att patienten avlidit under oklara omständigheter. Den italienska kirurgen var nämligen själv med vid en av de bronkoskopiundersökningar som visade på en helt naken och kärlfri plaststrupe och han var dessutom närvarande i det övriga klinikarbetet kring patienten, påpekar de två läkarna.

Karolinska institutets vikareriande prorektor bekräftar att lärosätet tagit emot anmälan från de två läkarna. Nu har man skickat ut den för yttrande till de tre aktuella forskarna, däribland en medarbetare på ett amerikanskt företag som tagit fram den använda plaststrupen. Nästa steg blir sedan för KI att be Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, om ett yttrande.

Dagens Medicin har varit i kontakt med de två anmälande läkarna men de har undanbett sig att kommentera de nya anklagelserna.

Vi söker Paolo Macchiarini och den amerikanska forskaren för kommentarer.

I fredags, den 9 september, stod det dessutom klart att Centrala etiksprövningsnämnden fann att Paolo Macchiarini och flera andra medförfattare gjort sig skyldiga till forskningsfusk i ett arbete om matstrupstransplantationer till råttor. 

Uppdatering den 19 september. I ett mejl till Dagens Medicin skriver det amerikanska företagets vd att den aktuella medarbetaren på företgaet inte på något sätt har bidraget med de kliniska resultaten I postern utan bara med beskrivningen hur den aktuella plaststrupen tillverkats.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev