Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Arbetsmiljöverket stänger operationssalar

Publicerad: 17 oktober 2019, 12:05

Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Foto: Marie Ullnert

Personalen får andningssvårigheter av att arbeta i flera av Sahlgrenskas operationssalar. Nu måste drygt 1800 operationer om året göras någon annanstans.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

– Vi har att förhålla oss till Arbetsmiljöverkets beslut och det gör vi genom att evakuera ur lokalerna. Sedan har vi medarbetare som inte mår bra i den arbetsmiljö som är, vad det än har för koppling, och så vill vi inte ha det såklart, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Symtom som hudutslag, heshet, huvudvärk, andningssvårigheter, astma och lunginflammation har drabbat personal som arbetat på Operation 3, som ligger i en flygel på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att sjukhuset slutar använda de sex operationssalarna senast den 30 november nästa år, skriver tidningen Arbetarskydd. I annat fall måste ett vite på fem miljoner kronor betalas.

Vad som orsakar problemen är inte klarlagt. Lokalerna är från 1987 och periodvis har de som arbetar där angett att de drabbats av så kallad byggnadsrelaterad ohälsa.

Efter att golven åtgärdades för cirka tio år sedan minskade problemen. Men förra året tycks de ha ökat igen. Det arbetar cirka 90 personer på Operation 3. Från och med sommaren 2018 har 30 personer rapporterat att de drabbats av ohälsa vid sammanlagt drygt 200 tillfällen.

De absolut flesta slipper besvären när de inte längre vistas i miljön, även om det finns undantag, enligt Göran Matejka.

Nu måste verksamheten i de sex salarna flytta till andra lokaler. Bygga nytt blir svårt att hinna på ett år.

– Med tanke på tidsaxeln så måste vi evakuera till befintliga lokaler. Det i sin tur gör att vi behöver se över hur vi nyttjar operationssalarna på hela Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger Göran Matejka.

Under ett år utförs drygt 1800 operationer på Operation 3. Av dessa är cirka 1100 hjärtoperationer och resterande lungoperationer, kärloperationer och transplantationer av hjärta och lungor.

– Det handlar om en stor volym av mycket avancerad kirurgi, säger Göran Matejka.

– Vår utgångspunkt är ju att vårdtillgängligheten för patient inte ska påverkas. Däremot kan det få konsekvensen att vissa typer av ingrepp måste flyttas till andra salar internt. Vi har också samarbeten med andra utförare i Storgöteborg och det kan hända att vi förlägger en del dit.

Vad som kommer att hända med den problematiska byggnaden är inte klart. Efter att verksamheten flyttat ut ska en mer grundlig undersökning av fastigheten göras.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev